Debrecen

2021.04.15. 10:59

Debrecenben megnőtt a kutyatulajdonsok száma

A kutyakiképzők is az online térbe költöztek.

Forrás: Boróczkiné Bana Katalin-archív

Bár a koronavírus ellehetetlenítette az iskolákban, egyetemeken és különféle képzéseken való személyes részvételt, arra bizonyára sokan nem is gondolnak a „digitális oktatás” fogalom hallatán, hogy kis­állatainkat is érintheti az új helyzet, pedig nagyon is így van. A kutyakiképzésnek számtalan formája létezik. Valahol a trénerek heteken át napközis vagy esetleg bennlakásos rendszerben fogadják a kutyákat, míg máshol a gazdáikkal együtt oktatják a házi kedvenceket. Egy debreceni, kutyakiképzéssel foglalkozó szabadidősport-egyesület vezetőjével, Boróczkiné Bana Katalinnal beszélgettünk arról, hogyan is működik számukra az online oktatás, és okozhat-e gondot a kutyáknak a megváltozott életmódunk.

Fotó: Boróczkiné Bana Katalin-archív

Mint megtudtuk, a vírushelyzet és a korlátozások miatt jelenleg személyes térben nem működik az egyesületük, ennek pedig az is az oka, hogy életkorilag nagyon heterogén csoportot alkotnak a tagok. Elmondta, gyerekek és nyugdíjasok egyaránt előszeretettel viszik kedvencüket kiképzésre, és külön öröm számukra, hogy a korkülönbség ellenére már-már baráti kapcsolat alakult ki a gazdik között. – A meglévő tagjainkkal mindenképp szerettük volna tartani a kapcsolatot a járványhelyzet ellenére is, így online továbbra is működünk. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy interneten kapnak házi feladatokat a gazdik, s azokat otthon kell megcsinálni a kutyával – mondta lapunknak.

Többen keresik

Hozzátette, házi feladatként leginkább trükköket kell tanítani a kedvenceknek, arról videót készíteni, végül pedig feltölteni egy belső oldalukra. – Ezek a kutya és a gazda közötti kapcsolatot is erősítik amellett, hogy agyilag is dolgoztatják a kisállatokat – mondta a szakértő, aki kezdők oktatása mellett kutyás sportolók szakmai segítésével és versenyekre való felkészítéssel is foglalkozik. – Mi nem a kutyákat képezzük, hanem a gazdikat tanítjuk arra, hogyan oktassák a kedvenceiket – hangsúlyozta. Nehéz lenne megmondani, hogy vajon a korlátozások és a járvány adta bezártság vagy más ok miatt, de megugrott a kutyatulajdonosok száma. – Tapasztalatom szerint a vírushelyzet és az otthoni munkavégzés kezdete óta többen vesznek kutyákat, mint előtte – mondta Boróczkiné Bana Katalin, aki maga is egy uszkár büszke tulajdonosa. Azt is megtudtuk, hogy hosszú távon a kutyáknak sem jó az a bezártság, amelyben jelenleg a gazdáikkal élnek. – Persze az jó dolog, hogy jelenleg sok időt töltenek együtt a gazdákkal, de ha jön a nyitás, a diákok visszakerülnek az iskolákba, a felnőttek pedig a munkahelyekre, s akkor a hirtelen szétválás után megfigyelhető az állatoknál a szeparációs szorongás. Ezt az előző nyitások után is tapasztaltuk – hívta fel a figyelmet. A szeparációs szorongás alapja az emberekhez hasonlóan a kutyáknál is abban keresendő, hogy mivel alapvetően társas lények, így a legtöbbjük nem viseli jól, ha sokáig egyedül kell lenniük, főleg, ha kölyökkoruktól azt szokták meg, hogy van mellettük valaki. A viselkedészavar tünetei könnyen felismerhetők, ugyanis a pánikoló ebek képesek órákon keresztül ugatni, vonyítani, vagy akár megrágni mindent, ami eléjük kerül, még akkor is, ha ez korábban nem volt rájuk jellemző. – Természetesen ebben is tudunk segíteni a gazdiknak, ugyanis tudatosan fel lehet készíteni arra a kutyákat, hogy újra egyedül maradnak, valamint megfelelő neveléssel a már kialakult szorongás is megszüntethető – fogalmazott Boróczkiné Bana Katalin.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában