Csodakekszet az éhezőknek

2021.04.14. 14:45

Az itt tanuló nigériai keresztény diák célja a népe megmentése

Elizabeth Ayoade Adeyemo a nyugat-nigériai Shaki városából jött tanulni Debrecenbe a Hungary ­Helps Program révén, és a népe megmentéséért fáradozik.

Elizabeth Ayoade Adeyemo állati és növényi fehérjékből készíti el a népélelmet | Fotó: Örömhír-archív

A keresztény vallású, 26 éves Elizabeth Ayoade Adeyemo 2019 szeptemberében több társával érkezett Nigériából Debrecenbe a Hungary Helps Program támogatásának köszönhetően. A lány a családjával a nyugat-nigériai, csaknem 400 ezer lakosú Shaki városában él, ahol a lakosság 70 százaléka muzulmán, 30 százaléka pedig keresztény. A dnyem.hu cikke szerint a keresztényüldözés ott is egyre nagyobb méreteket ölt. A Hungary Helps Program segítségével azonban keresztény fiatalok százai élhetnek félelem nélkül Magyarországon addig, amíg az egyetemeinken tanulnak. 2020 szeptemberében 170 keresztény ösztöndíjas hallgató kezdte meg a tanulmányait Magyarország felsőoktatási intézményeiben, köztük a Debreceni Egyetemen.

Elizabeth Ayoade Adeyemo állati és növényi fehérjékből készíti el a népélelmet | Fotó: Örömhír-archív

Alultáplált gyerekek

Elizabeth-nek öt féltestvére és egy édestestvére van. Az édesanyja muszlim volt, és az apja hatására keresztelkedett meg. A diáklány egy küldetést határozott meg magának: a népe megmentésén fáradozik. Elképzelésének megvalósítását segíti Magyarország a nyugodt életkörülményeivel, így csak a hitére és a kutatásaira koncentrál. – Magyarországon nagyon jó, itt szabadon, félelem nélkül élhetek – jellemezte a helyzetet Elizabeth az interjúban. – Ezt a különleges kegyelmet Istennek köszönhetem, és mindent megteszek, hogy ezt az ajándékot továbbadjam a népemnek, melyet szenvedélyesen szeretek. Az alultápláltság és az éhezés nagyon nagy probléma Afrikában. A szaharai országokban az emberek nem férnek hozzá jó minőségű ételhez és vízhez. Az öt év alatti gyermekek a fehérje- és energiahiány miatti alultápláltságtól szenvednek. Úgy érzem, tennem kell valamit.

Elhatározása szerint azért dolgozik, hogy megtalálja azt az élelmiszert, amihez minden éhező hozzájuthat. Olyan magas proteintartalmú és kedvező árfekvésű kekszet szeretne elkészíteni, ami a legszegényebb gyerekek számára is elérhető. Egyetemre is azért jelentkezett, hogy a terve megvalósításához megfelelő tudáshoz jusson. Afrikában élelmiszer-tudományi szakon szerezte meg az alapdiplomát 2016-ban. Most élelmiszer-biztonsági szakon tanul, idén diplomázik, de a kutatásai miatt szeretne még maradni PhD-s képzésen. Afrikában sokféle rovar található, amiket étkezési célra is felhasználnak. Elizabeth az alapképzése alatt végigtanulmányozta az összes rovart, és rátalált arra a hernyóféleségre, aminek a több mint 50 százalékos fehérjetartalmához sok ásványi anyag is társul.

Könnyen előállítható, olcsó

– Átgondoltam, hogyan használhatnám fel ezt a rovart. Megsütve, ledarálva lisztállagú anyagot kapok belőle. Afrikában szintén nagy mennyiségben termelnek egy őshonos fehérjedús cirokféle növényt, aminek a magjából lisztet készítenek – avatott be a diáklány a részletekbe. – A két komponenst megfelelő arányban összekeverve ízletes kekszet kapunk, ami olcsó, és Afrikában könnyen előállítható, beszerezhető, egészséges, tápláló étel. A dnyem.hu cikke rámutat arra is, hogy a kutatás első, elméleti fázisa most lezárul, a gyakorlati rész következik. Hamarosan ugyanis el kell készíteni a kekszet és annak szenzoros elemzését.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában