Mélyaltatásban tartják

2021.04.29. 11:41

Az életéért küzd a műtüdőre kötött debreceni kismama

Irén sír a kómában, ha meghallja gyermeke hangját.

Forrás: Bors

A Debrecenben lakó, 36 éves Haraszti Irén és Kovács Imre az égiek ajándékának tekintették a megismerkedésüket. A nő pénztárosként dolgozott egy élelmiszer-áruházban, a férfi ácsként kereste kenyerét. Imrének akkor már volt egy gyermeke az előző házasságából, a most 18 éves Melinda azonban szinte azonnal elfogadta édesapja új választottját. Miután a pár hivatalosan is összekötötte életét, bele is vágtak a babaprojektbe – írja a borsonline.hu. Irén nagyon vágyott az anyaságra, és álmáról akkor sem tett le, amikor nőgyógyásza közölte, nem lehet gyermeke. Férjével úgy döntöttek, részt vesznek a lombikprogramban. Hamar kiderült: a kismama ikreket vár. Hat héttel később az egyik magzat elhalt, ám az orvos megállapította, a másik egészséges.

Még láthatta gyermekét

Irén veszélyeztetett terhesként azonnal táppénzre ment. Terhessége nyolcadik hónapjában fájni kezdett a torka, belázasodott. Március 1-jén fektették be a debreceni kórházba. Nőnapon, a terhesség 36. hetében átszállították a klinikára, ahol elvégezték a császármetszést. Az anya még láthatta és a szívéhez ölelhette babáját, majd másnap elküldte Imrének eddigi utolsó üzenetét:

„A baba jól van, engem viszont visznek az intenzívre”.

A fiatal nőnek rohamosan romlani kezdett az állapota. Visszavitték a Covid-osztályra, ahol lélegeztetőgépre került. Az orvosok később jobbnak látták, ha szakintézményben, a Budakeszi Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben folytatják Irén kezelését és ECMO-gépre, azaz műtüdőre kötik. Ez akkor szükséges, amikor a lélegeztetőgép nem nyújt elegendő segítséget. A berendezés nemcsak a tüdő, hanem a szív feladatát is átveszi; a testen kívül biztosítja a vér oxigénellátását, és ugyanott szűri ki a szén-dioxidot. Az édesapa a születése után néhány nappal hazavihette kisfiát, Imikét. Mint mondta, sokat beszél hozzá, énekel neki, tisztán tartja, altatja. – A nagyobbik lányom most velünk lakik, ő is rengeteget segít a kisöccse körül. Melinda egy csodálatos kamasz, akinek most csak az lenne a feladata, hogy az érettségire készüljön, de bármiben számíthatok rá – érzékenyült el Imre. A férj csak a Budakeszire való átszállítás után egy hónappal mehetett be feleségéhez.

Fotó: Bors

Gondolni sem akar a legrosszabbra

Imre hetente kétszer látogatja Irént a legszigorúbb óvintézkedések mellett. Dupla gumikesztyűt és lábzsákot, valamint teljes testét fedő szkafandert kell húznia, mielőtt belép az osztályra. – Ugyan mélyaltatásban tartják, de a lelkét nem tudják kikapcsolni. Tényként állíthatom, hogy Irénke a külső hangokat hallja. Amikor beszéltem hozzá és lejátszottam Imike mobiltelefonra felvett sírását, egy könnycsepp jelent meg a szemén. A következő alkalommal ez megismétlődött. Amikor legutóbb, vasárnap meglátogattam, jól láthatóan kiugrottak a műszerek – mesélte a családapa.

Az orvosok többször is megmondták Imrének, fel kell készülnie a legrosszabbra.

A férj azonban gondolni sem akar arra, hogy elveszítheti szerelmét, újszülött kisfia édesanyját. – Amikor közölték, hogy a nejemnek valószínűleg órái vannak hátra, nem hittem el. Amíg ver a szíve, remélek! Ha lemondtunk volna róla, már Debrecenben bekövetkezett volna a tragédia – magyarázta. Bense Tamás családorvos a Borsnak általánosságban elmondta, előfordul, hogy egy beteg az altatás után, az ébredési periódusban arról számol be, hogy minden körülötte zajló beszélgetést hallott. – Hogy milyen szinten szabadulnak fel az agykéreg bizonyos területei, az minden embernél más. Egyértelműen megtörténhet, hogy egy anya valóban a gyermeke hangjára reagál – fogalmazott.

Aki szeretné támogatni a családot, az alábbi számlaszámra utalhat:

Budapest Bank

Haraszti Irén

10103434-61373100-01004006

Közlemény: Adomány!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában