Nem betegség, hanem állapot

2021.04.02. 07:29

Április 2-a az autizmus világnapja, hazánkban több mint százezer az érintettek száma

– A világnap célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az autizmusspektrum-zavarra, amely világszerte tízmilliókat érint – tájékoztatta a Naplót Sipos Zsuzsanna, az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület elnöke.

Fotó: Sipos Zsuzsanna-archív

Elmondta továbbá, a jeles naphoz világszerte a kék színt társítják. Mint megtudhattuk, a pandémia miatt már tavaly sem tudták megszervezni programjaikat, így a világnapi Debreceni Kék Sétát sem, amelyet első alkalommal 2017-ben tartottak, Papp László polgármester fővédnökségével.

Fotó: Sipos Zsuzsanna-archív

– Rendezvényeinkre mindig számos településről érkeztek résztvevők, a számuk az évek alatt megduplázódott. Az érdeklődők nagyon várták a színes programokat, a személyes találkozás örömét, a beszélgetéseket – részletezte Sipos Zsuzsanna. Elmondta, különösen szerették a családok a zenés, táncos műsorokat is. Arra is kitért, nyilvános sétájukhoz rendszerint csatlakoztak óvodai dolgozók, egyetemi tanárok és hallgatók, fejlesztőpedagógusok, az Autizmus Ambulancia szakemberei, az Ifjúsági és Gyermekpszichiátria dolgozói, továbbá támogatóik, együttműködő alapítványok és civil szervezetek is.

Nehezebben alkalmazkodnak

Sipos Zsuzsanna | Fotó: Napló-archív

Sipos Zsuzsanna kiemelte, az autizmusspektrum-zavar nem betegség, hanem egy olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. – Számtalan megjelenési formája van. Ez az eltérő fejlődés okozza, hogy érzékszerveik túl kifinomultak vagy épp túl csiszolatlanok. Ez megnehezíti a környezetből érkező ingerek feldolgozását, akadályozza őket a társas kapcsolataik kialakításában – részletezte. – Nehezen olvasnak a gesztusokból és mimikákból, szó szerint értelmezhetik a szófordulatokat, hasonlatokat. Fontos, hogy türelmet és megértést tanúsítsunk irányukba – tette hozzá. Az autizmus világnapján országszerte számos épület kékbe borul, így Debrecen emblematikus épülete, a Nagyerdei Víztorony is. – A fény nem csak az autizmussal élőknek és hozzátartozóiknak üzen, de a szakemberek, pedagógusok és minden támaszt nyújtó segítő tiszteletére is szolgál – fogalmazott Sipos Zsuzsanna.

Az autizmus világnapján kék fénybe borul a Nagyerdei Víztorony is | Fotó: Napló-archív

Megtudhattuk, sok családnál gondot jelent, ha a mindennapi teendőkben hirtelen változás áll be. Az autizmussal élők ugyanis nehezebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, így nehézséget okoz a rugalmas szervezés. – Éppen ezért nehezebben birkóznak meg a pandémia kapcsán hozott óvintézkedésekkel is. Kiemelten fontosnak tartjuk a maszk viselését, a szabályok és intézkedések betartását saját és embertársaink védelme érdekében – vélekedett Sipos Zsuzsanna. Hozzátette, megnyugtató, hogy az autizmussal élő sorstársaink mentességet kaptak a maszk kötelező viselése alól, abban a mérlegelt helyzetben, amikor ez tényleg indokolt. – A kivételszabály alkalmazásához az autizmus tényét igazolni kell, amelyhez az Autisták Országos Szövetsége által kiállított kártya szükséges – tájékoztatott az egyesület elnöke. Bezárólag hozzátette, bíznak benne, hogy minél hamarabb visszatérhetnek a régi kerékvágásba, és újra szervezhetnek izgalmas programokat az érdeklődők számára.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában