Áprilistól kezdődik a lomtalanítás

2021.03.18. 07:30

Aki hamarabb szeretne megszabadulni a felgyűlt lomoktól, ne az utcára tegye azokat!

Ami valakinek szemét, másnak kincs lehet.

A szemétszállítók tavasztól őszig a lomhulladékokat is elviszik majd | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kiss Annamarie

 

Ezt az irodai széket is a tiltás ellenére dobták ki | Fotó: Vass Kata

Kedvező esemény ez a lomisoknak is, akik akár órákon át őrködnek a talált tárgyak mellett. Azonban sok esetben nem minden lomtalanítás, ami annak látszik, legalábbis nem a szó hivatalos értelmében. A jelenleg kidobott székek, kanapék és egyéb berendezési tárgyak például egészen biztosan jogellenesen kihelyezett hulladékok, melyek elszállítása nem a közszolgáltató feladata. Ezt hangsúlyozta a Naplónak Katona Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. sajtóreferense.

Fontos tudni ugyanis, hogy a bejelentés nélkül történő hulladék kihelyezése illegális hulladéklerakásnak minősül; ennek elhelyezése hatóságilag tilos, szabálysértési eljárást eredményezhet.

Megtudtuk, a cívisvárosban 2008 óta működik a lomtalanítás, mely a közszolgáltatás része. Ezt a lakosok a saját igényeiknek megfelelően kérhetik. – Vállalatunk minden év áprilisától egészen november végéig folyamatosan végzi a lomtalanítást Debrecen területén, 8 hónapon keresztül. A várost 12 körzetre osztottuk, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy minden hónapban egyszer minden körzetben lomtalanítunk. Fontos azt tudni, hogy Budapesten vagy a megyénk egyéb településein évente 2 alkalommal van lomtalanítás, jellemzően tavasszal és ősszel – válaszolta Katona Csilla.

A szemétszállítók tavasztól őszig a lomhulladékokat is elviszik majd | Fotó: Napló-archív

Mit szabad, és mit nem?

A lomtalanításkor a lakosok minden olyan, az ingatlanokban keletkező szilárd hulladékot ki tudnak helyezni, amelyek a kukákba nem rakhatók, illetve a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el (pl. bútor, nagyobb kartondobozok, rongy bezsákolva). Viszont tilos kihelyezni kommunális hulladékot, építési törmeléket, gumiabroncsot, akkumulátorokat, veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat, vegyszereket és bármilyen olyan tárgyat, amely elszállítása veszélyezteti a begyűjtést végző dolgozók testi épségét, egészségét. – Ennek ellenére a begyűjtést végző kollégáink gyakran találkoznak a kihelyezett lomok között síküveggel, gumiabroncsokkal, de akár elhullott állati tetemekkel is – mutatott rá a sajtóreferens.

Kifejtette, a lakótelepi övezetben a közös képviselők rendelik meg a lomtalanítást és hirdetik meg a lakók körében az idejét. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a meghirdetett lomtalanítási nap előtt legfeljebb 1 nappal tegyék ki a lakók a lomot, mert így elkerülhetővé válik az, hogy az, a már többször is tapasztalt gyakorlat valósuljon meg, miszerint a hulladék hulladékot vonz, vagyis olyan körzet lakói is ide kezdjék hordani a lomot, akik nem ott laknak. – Sajnos a társasházas övezetekben gyakran előfordul, hogy a közös képviselő megrendeli a lomtalanítást egy bizonyos napra, majd 1-2 héttel előtte kifüggeszti a lakók számára az erről szóló felhívást. A lakosok azonban nem a lomtalanítás napja előtti napon helyezik ki a hulladékot, hanem már akár 1 héttel korábban. Ez az 1 hét már elég sok idő arra, hogy rágcsálók jelenjenek meg, illetve akik egyébként is szabálytalanul a szelektív szigetek mellé viszik a szemetüket, bizonyára ezt a helyszínt is megtalálják. Ezáltal a környék lakóit napokig ez a látvány fogadja – fogalmazott Katona Csilla.

Fontos információ, hogy a lomtalanítási hulladékot a szedési útvonalon (reggel 7 óráig a lakóingatlanok előtt) úgy kell elhelyezni, hogy az a begyűjtő gépjárművel megközelíthető legyen. A kihelyezett hulladék nem akadályozhatja a gyalogos- és gépjárműforgalmat.

– Kérjük, hogy tekintettel a Covid–19-vírus okozta megbetegedés elleni védekezésre, az apróbb, kis méretű hulladékot bekötözött zsákokban helyezzék ki, ugyanis munkatársaink kézzel gyűjtik azokat össze. Az így begyűjtött hulladékokat Debreceni Regionális Központba (4030 Debrecen, Vértesi út 9/b) szállítják és ártalmatlanítják – hangsúlyozta.

Lehetőség a lomhulladék elhelyezésére

A debreceni lakosok továbbra is díjmentesen beszállíthatják a lomhulladékot, valamint a lomtalanítás során nem kihelyezhető veszélyes hulladékaikat a Lakossági Hulladékudvarba (Debrecen, István út 138.) az alábbiakban részletezett feltételekkel. A mennyiségi adatokból is látható, hogy a lakosok közel kétszer annyi lomhulladékot szállítanak be a hulladékudvarba, mint amennyit kihelyeznek a lomtalanítások alkalmával.

Vass Kata

A lomhulladék leadásának feltételei:

- A lakosokat kérik, hogy önmaguk és munkatársaik védelme érdekében viseljenek védőmaszkot és kesztyűt!

- Kizárólag M1 járműkategóriába tartozó személyautóval vagy utánfutóval lehetséges a beszállítás.

- A lakos a lomhulladékát saját maga helyezi el az erre a célra használatos konténerben.

- Elhelyezhető hulladékok: az ingatlanokban keletkező olyan szilárd hulladékok, melyek méretüknél fogva nem helyezhetők el a kukákban, illetve a rendszeres hulladékszállítás alkalmával nem szállíthatók el (pl. bútor, nagyobb kartondobozok, rongy bezsákolva, veszélyes hulladék, gumiabroncs). A lomhulladékon kívüli egyéb leadható hulladékok listája a www.dhkkft.hu weboldalon szerepel.

- Nem elhelyezhető hulladékok: 60 literes edény méreténél kisebb méretű vegyes és kommunális hulladék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában