A vakcinafejlesztésben is kulcsfontosságú

2021.02.18. 12:22

Jövőre már működhet az új szuperszámítógép Debrecenben

A tervek szerint egy év múlva már működhet az új szuperszámítógép, amellyel hazánk ismét a világ élvonalába kerülhet ezen a területen. A fejlesztést két lépcsőben valósítják meg, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz.

20201016 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Megtízszerezi a hazánkban jelenleg elérhető HPC-kapacitást az a szuperszámítógép-fejlesztés, amelyet a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központjában hajtanak végre 2022-ig. A beruházás időkapszuláját helyezték el a létesítménynek otthont adó Kassai úti campuson. képen: Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke

Fotó: Napló-archív

A szakértők azon munkálkodnak, hogy az új szuperszámítógép-beruházás minél hamarabb elindulhasson Magyarországon, és a gép egy év múlva már teljes kapacitással működhessen – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke. – A beruházás révén Magyarország ismét a világ élvonalába kerülhet a szuperszámítógép-infrastruktúra teljesítményével – tette hozzá.

A fejlesztés két lépcsőben fog megvalósulni, összköltsége 5,8 milliárd forint lesz.

Speciális igényei miatt egy ilyen infrastruktúrát az erre a célra kialakított adatközpontban szükséges elhelyezni – hangsúlyozta Szijártó Zoltán. A szuperszámítógép (High Performance Computing, HPC) energiaigénye is különleges feltételeket kíván, valamint önálló energiaforrás biztosítását, továbbá az eszköz hűtése meleg vízzel történik, ami szintén további egyedi üzemeltetési megoldásokat követel. Az is fontos – elsősorban környezetvédelmi – szempont, hogy a közelben legyen lehetőség a keletkező nagy mennyiségű hulladékhő újrahasznosítására.

„Partnerünkkel, a Debreceni Egyetemmel már tíz éve működünk együtt, ezért a következő HPC-t is az erre a célra kialakított debreceni HPC-központban helyezzük el.”

– emelte ki az elnök.

– Mivel azonban a kapacitást megtízszerezzük, komoly energetikai és gépészeti fejlesztésekre van szükség, a gépterem kapacitása ugyanis 1,3 megawatt lesz – fűzte hozzá.

A folyamatos fejlesztés szerinte azért is nagyon fontos, mert a szuperszámítógépekre olyan esszenciális kutatási eszközökként tekinthetünk, amelyeket tulajdonképpen az összes tudományterület alapvető infrastruktúraként használ: ezért az az ország, amely nem biztosítja ezt a kutatói, innovatív vállalatai számára, lemarad, illetve versenyhátrányt szenved.

– Gondoljunk csak a COVID–19-járvány egészségügyi kihívásaira. Teljesen egyértelmű, hogy szuperszámítógépek nélkül nem lehetett volna ilyen gyorsan kifejleszteni a vakcinákat, és az egyes mutációk megjelenésének hatását sem lehetett volna villámgyorsan jelezni. És ez csak az egészségügy egy szűk, bár jelenleg talán a legfontosabb területe, ahol hasznosul a HPC – mutatott rá Szijártó Zoltán. A fejlesztések során pedig egyetlen pillanatra sem lehet hátradőlni, ugyanis egy ilyen infrastruktúra három-öt év alatt teljesen elavul.

A közelmúltban végzett kutatás szerint a felhasználók igénylik, hogy a megnövekedett kapacitás rendelkezésükre álljon, a kutatásaikat és a munkáikat is így tervezik. Ám az is nagyon fontos – tette hozzá az elnök –, hogy új partnereket találjanak, és minél több hazai vállalkozás fantáziát lásson az új lehetőség kiaknázásában, mivel számukra is létfontosságú lehet a szuper-számítástechnika használata, ha lépést akarnak tartani a nemzetközi trendekkel.

A KIFÜ pillanatnyilag hat szupergépet üzemeltet, amelyek Budapesten, Debrecenben, Miskol­con és Szegeden találhatók.

2015-ben volt legutóbb az infrastruktú­rát érintő beruházás, amivel akkor duplájára emelkedett a hazai szuper­számítógépes teljesítmény, és Magyarország a világ 308. leggyorsabb szuperszámítógépével büszkélkedhetett. A most aktuális top 500-as listát figyelembe véve a tervezett fejlesztéssel a KIFÜ Komondor nevű szupergépe a 60. hely körül helyezkedik majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában