fotókkal

2021.02.17. 14:43

A lélek tavaszának időszaka jön: hamvasztószerdai misére várták a híveket

Megkezdődött a negyvennapos nagyböjt, mely húsvétig a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozatvállalás és a könyörgés időszaka a keresztények mindennapjaiban.

MOP

Fotó: Molnár Péter

A húsvétig tartó hetek első napján, hamvazószerdán Palánki Ferenc püspök mutatott be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban. – Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök a múlt század elején azt mondta, hogy a nagyböjt a lélek tavasza. Ebben az időszakban újul meg az Istenhez fűződő kapcsolatunk is – mutatott rá a római katolikus főpásztor a húsvét előtti időszak valódi jelentésére.

Régi-új liturgiával

A templomban több mint kétszázötven éve sorakoznak bűnbánatra a római katolikusok nagyböjt kezdetén, most azonban némileg megtört a hagyomány a pompás oltár előtt. A római katolikus főpásztor hagyományosan a bűnbánat lila színét öltötte magára a szentmisére, hozzá a hívekhez hasonlóan öltötte magára napjaink nem kívánt, de kötelező kellékét, az arcmaszkot is.

A főpásztor ez alkalommal is imádsággal áldotta meg a hamut, és meghintette szenteltvízzel, de most a világjárvány miatt nem külön-külön, hanem csak egyszer mondta el a hamvazkodás mondatát, majd a hamut is szó nélkül szórta a hívek fejére.

Böjt kívül-belül

Palánki Ferenc a nagyböjt jelentése kapcsán arra emlékeztetett, hogy a fogalom túlmutat a húsmentes szerdai és pénteki napokon, majd hangsúlyozta: a nagyböjt ősi, hagyományos elnevezése: szent negyven nap. Palánki Ferenc beszélt arról is, hogy a böjtnek belső megtisztuláshoz kell vezetnie, melynek a húsvét előtt időszakban fontos része a tevékeny szeretet.

„Az önmegtagadás időszaka ez, melynek része a böjt is, de a cél az Isten iránti szeretetből vállalni a lemondás áldozatát. Ebben az értelemben tehát negyven napon át gyakoroljuk az isteni szeretetet”

– figyelmeztetett Palánki Ferenc, majd Albert Einstein Nobel-díjas fizikust idézte: Amit magadért teszel, veled együtt eltűnik, de amit másokért teszel, örökké megmarad. A megyéspüspök ezzel a gondolattal hívta fel a figyelmet arra, hogy a nélkülözhetetlennek tűnő élvezeti és kényelmi cikkek elhagyása mellett a lelki megtisztulás a böjt elsődleges célja mások megsegítésével, a cselekvő szeretet gyakorlásával. A szentmise végén a hamvazószerdán szokásos, de napjainkban talán még aktuálisabb köszöntéssel fordultak egymás felé a hívek:

„Legyen békesség köztünk mindenkor.”

Korszerű segítség a böjthöz

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megbízásából nemrég megjelent a Nagyböjti Tárgymutató. A Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség gondozásában a következő negyven napon át egészen húsvét ünnepéig az egyetemi lelkészség és az egyházmegye Facebook-oldalán olvashatóak az elmélyülést, a lelki megtisztulást segítő üzenetek.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában