fontos lépés

2021.02.25. 17:44

A jövő év második felében már Debrecenben is gyárthatnak koronavírus elleni vakcinát

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora tartott sajtótájékoztatót csütörtök délután Debrecenben, az itt épülő Nemzeti Oltóanyaggyár aktualitásairól.

Fotó: Kiss Annamarie

Palkovics László elmondta, a koronavírus-járvány tanulságai között szerepel, hogy Magyarországnak mindent, ami egy vírus megfékezéséhez szükséges, külföldről kellett beszereznie, az azt mutatja, milyen erőteljes a kiszolgáltatottságunk.

„Dolgozunk azon, hogy kiépítsük azokat a kutatási, ipari kapacitásokat, amelyek egy ilyen helyzetben Magyarországot függetlenítik a világ többi részétől, hiszen 2021-ben az egészségügyi és a gazdasági előrehaladás azon múlik, hogy milyen gyorsan tudjuk beoltani az embereket, milyen gyorsan tudunk újranyitni”

– hangsúlyozta a miniszter. Kiemelte, nem támaszkodhatunk mindig külföldi forrásokra, fontos, hogy a magyar emberek ellátását hazai fejlesztésű gyártásból tudják megoldani, ezért döntött úgy a kormány, hogy létrehozza a magyar Nemzeti Oltóanyaggyárat.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ez a gyártási és fejlesztési bázis Debrecenben, az egyetem részeként fog létrejönni, ez a fejlesztés pedig tartósan lehetővé teszi a biztonságos oltóanyag-ellátást. Egy ilyen gyár nemcsak megment bennünket egy hasonló járvány következményeitől, hanem munkahelyeket is teremt – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, a gyár alkalmas lesz arra, hogy már meglévő technológiákat adaptáljon, illetve arra is, hogy saját fejlesztésű vakcinákat is elő tudjon állítani.

„Két eleme van a gyárépítésnek: egy kisebb méretű gyár, ami a koronavírus elleni vakcinát fogja előállítani. Ez egy körülbelül 7 milliárd forintos beruházás, ennek hamarosan neki fogunk állni, 2022 második felében már elő tudunk állítani covid-vakcinát.”

– Az összesen 55 milliárd forintos beruházás része egy nagy gyár építése is, ami 2024-ig fog elkészülni. A két gyár mellett a Debreceni Egyetem épít egy félüzemi kutatóhelyet is – ismertette a részleteket.

A Debreceni Egyetem létrehozott egy gazdasági társaságot, mely a gyár építésével, kialakításával kapcsolatos feladatokat látja el. Utóbbira idén már 17 milliárd forintot biztosít a kormány.

Szilvássy Zoltán rektor emlékeztetett, a magyar vakcinagyártás és gyógyszeripar a két világháború között a világon az ötödik helyen szerepelt.

Fotó: Kiss Annamarie

– Ezek a hagyományok predesztinálnak bennünket egy erős önbizalomra és lelkesedésre, amivel belekezdtünk ebbe a munkába. Három évvel ezelőtt néhány fontos stratégiai lépés egyeztetése kapcsán volt alkalmunk miniszterelnök úrral beszélni arról, hogy óriási az ország vakcinakitettsége. Ha emlékeznek rá, előtte néhány évvel tört ki egy jelentős Ebola-járvány, itt-ott a világ különböző részein látszott, hogy főleg vírusok által terjesztett járványok kipattanóban vannak. Az új vírusról ekkor még nem tudtunk, de arról igen, hogy Magyarországnak képesnek kell lennie az összes kötelező és ajánlott védőoltás előállítására – mondta Szilvássy Zoltán. Engedélyt és segítséget kaptak ennek megalapozásra. Kiemelte, a vakcinagyártásnak három pillére van: a technológia, a kutatás-fejlesztés és a minőségbiztosítás.

– Ebből a szempontból egy vakcinagyárat egy egyetemre telepíteni rendkívül jó gondolat, ezt csinálja mindenki a világon mindenki, aki eredményt tud elérni.

„Mi is az ország egyetlen oltóanyaggyárával kötöttünk szövetséget a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központban, ez alapozta meg azt, hogy az akadémiai tudás könnyen technologizálódjon

– fogalmazott. Már előkészítették azt, hogy a kötelező és ajánlott védőoltások technológiai előírásait, licenceit és a gyártáshoz szükséges részleteket honnan biztosítják.

„A koronavírus viszont új dolog, a vírus patológiáját sem ismerjük igazán. Mindenesetre amellett a stratégiai mellett tettük le a voksot, hogy veszünk különböző koronavírustörzseket, ezeket tenyésztjük, utána inaktiváljuk. Ebből 4 liter prototípus van, az állatkísérleteken már túl vagyunk, ezért merünk olyan optimista próféciákba bocsátkozni, hogy 2022 végére magyar vakcinával lehet oltani.”

A rektor elmondta, mivel egy rendkívül változékony kórokozóról van szól, már most laboratóriumi módszerekkel igyekeznek megtalálni azokat a technológiákat, amelyek révén másoknál gyorsabban, hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a változó vírusokhoz. Ha meglesz a gyár, körülbelül egy hónap alatt le tudnák követni az újra és újra felbukkanó vírusokat. Az épülő gyárkomplexumban tehát a Nemzeti Oltóanyaggyárban a kötelező és ajánlott védőoltásokat állítja elő 27 ezer négyzetméteren, a másik gyárral pedig az ország, de akár Közép-Kelet-Európa lakosságát szolgálják majd ki koronavírus elleni védőoltással.

„Nem tudjuk, milyen gyakran kell ismételni az oltást a jelenlegi vakcinákkal, igen valószínű, hogy a koronavírus-veszély évekig fennáll Európában.”

– Ez azt jelenti, biztonságos és hatékony vakcinát kell kifejleszteni – hangsúlyozta a rektor.

KD

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/nemzetgazdasagi-jelentoseggel-bir-a-debrecenben-epulo-vakcinagyar-5033659/?fbclid=IwAR01P7n03shcuJserOnkG9IY5MGJVLXHKzJJq7Z-Fpx5gB4bumDtYln8hqQ

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/kosa-lajos-a-debreceni-vakcinagyar-akar-az-egyetem-tulajdonaba-is-kerulhet-4938886/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában