Csipetnyi tavasz a télben

2021.01.05. 11:55

Szirmot bontott immár a téltemető bangita is

A szép virágok tündöklését nem a klímaváltozás okozza.

Fotó: Vass Attila

Szokatlannak tűnő, ám szívmelengető jelenségre figyelhetnek föl, akik a Vigadótól tartanak a Békás-tó felé.

A park kapuja melletti bokrot élénk színű, kis fürtös virágok borítják – látszólag rácáfolva arra, hogy épp csak elkezdődött „az év leghosszabb és leghidegebb hónapja”. Hétvégi ottjártunkkor az időjárás is bolondját járatta a kirándulókkal, jobban mondva kegyes volt velük, hiszen csodálatos tavaszi napfény és hőmérséklet örvendeztette meg a természet kedvelőit.

A tündöklő növényről többen találgatták, hogy mi lehet, s olyan feltételezések is elhangzottak, hogy „biztosan a klímakatasztrófa okozza”. A növény ágai, illata sokakat a barackfára emlékeztethet, de nem erről van szó. Miként azt korábban Papp Lászlótól, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatójától a Napló megtudta, a fürdő mellett a kikeleti vagy téli bangita nyílik, mely két bangitafaj hibridje, és spontán jött létre egy walesi botanikus kertben, még 1933-ban.

Fotó: Vass Attila

A bimbóik nem fagynak le

Az, hogy ilyenkor virágzik, teljesen normális, sőt sokszor már novemberben elkezdi bontani a szirmait, és ez az állapot egészen márciusig eltarthat. A kikeleti bangitára és a csupasz virágú jázminra is az jellemző, hogy nagy hidegben lefagynak a virágaik, de a bimbóik nem, így amint egy kicsit enyhül az idő, újabb virágokat hoznak.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában