halaszthatatlan fejlesztés

2021.01.20. 11:30

Megújul, kibővül, de kollégiumot is kap a Mechwart

Az utóbbi évek legnagyobb fejlesztése előtt áll a népszerű gépipari technikum.

Az impozáns épület a forgalmas Széchenyi utca sarkán áll | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Jelentős fejlesztés előtt áll a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum: kollégiumépítésre, valamint a meglévő épület fejlesztésének tervezésére írt ki közbeszerzési eljárást a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC); a felhívás a január 15-ei Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A nyílt eljárás határideje február 17., a fejlesztés az a debreceni autóipari központ kialakításával összefüggően valósul meg.

Megvásárlás alatt

Mint a részletes leírásban áll, a Debreceni SZC Mech­wart András Gépipari és Informatikai Technikum Debrecen egyik meghatározó szakképző iskolája. Az oktatási intézmény iránt nagy az érdeklődés, melynek következtében nem csak a városban vagy az agglomerációban lakó tanulók körében népszerű. Jelenleg nem áll rendelkezésre külön kollégium a technikum számára, s a központi kollégiumokban a helyhiány állandó. Annak érdekében, hogy az intézmény adta lehetőségek nemcsak a debreceni, hanem a keleti régióban lévő diákok számára is elérhetőek legyenek, egy iskolához tartozó kollégium elengedhetetlen. A jelenlegi tendenciák és felmérések alapján 250 fő elhelyezését biztosító kollégium létesítése szükséges a várható igények kiszolgálására.

Az impozáns épület a forgalmas Széchenyi utca sarkán áll | Fotó: Kiss Annamarie

Az üres ingatlan, mely jelenleg megvásárlás alatt áll, közvetlenül az iskolaépület mellett található, mely ideális egy összetett nevelési program megvalósításához – áll a dokumentumban. Az ingatlan jelenleg beépítetlen, maximális beépíthetősége 50 százalék, a zöldfelület minimum 30 százalék kell legyen. Az ingatlan területe 3 ezer 837 négyzetméter, melyből maximum 1 ezer 918,5 négyzetméter építhető be. Zárt sorú általános beépítési mód szerint létesülhet új épület, a megengedett építménymagasság 8,50–12,50 méter. Magántulajdonban van, de megvásárlása esetén a DSZC vagyonkezelésébe fog kerülni.

A régit is korszerűsítik

A meglévő épület fejlesztésének előkészítésére szintén közbeszerzést írt ki a DSZC. A nyertes ajánlattevő feladata lesz a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum belső tereinek komplex felújításához, meglévő tantermek, tanműhelyek korszerűsítéséhez, átalakításához, a külső nyílászárók cseréjének befejezéséhez, a helyi védettség alatt álló épület homlokzatának felújításához, a tetőszerkezet javításához, szükség esetén cseréjéhez, az új szárny hőszigeteléséhez és az új beruházások (új tantermek, tanműhelyek építése, közösségi tér kialakítása, épületbővítés) építési munkáihoz szükséges tervezési feladatok elvégzése.

Az intézmény főépületébe 1911-ben költöztek be az első tanulók. A ’80-as években egy új szárny épült hozzá, de a növekvő tanulói létszám miatt a bővítés halaszthatatlan.

2018-ban a főépület nyílászáróit kicserélték, kisebb karbantartási, felújítási munkákat végeztek az elmúlt években, de az épület teljes egésze felújításra és bővítésre szorul.

Mint a közbeszerzési felhívásban áll, kis telken, régészeti lelőhelyen foglal helyet a kétemeletes, több mint 100 éves impozáns, helyi védelem alatt álló épület és a hozzá tartozó műhelyek, valamint a ’80-as években készült úgynevezett „új szárny”. Az épülethez tartozik még egy rendkívül sokoldalúan használható tornacsarnok is.

A meglévő épületen többek közt a víz- és csatornarendszer, az elektromos hálózat felújítását tervezik; felülvizsgálják a hőleadókat és fűtési csőhálózatot, szükség esetén cserélik a radiátorokat, az új szárnyban a külső és belső nyílászárókat, felújítják a vizesblokkokat, burkolatokat, a homlokzatot, szigetelik az új szárnyat, javítják a tetőszerkezetet. A meglévő tantermek, műhelyek átalakítására, teljes kábeles és wifilefedettség kiépítésére is sor kerül. Új beruházásként a Külső vásártér utca felől egy 3 szintes részt építenek hozzá a főépülethez, amelyben tantermek, tanműhelyek, irodák kiépítésére kerül sor. Pihenőkertet alakítanak ki az udvar területén, lesz új fedett közösségi tér és hátsó porta.

HBN

A tervezett kollégium

A tervezési feladat a kollégium épületének, környezetének megtervezése a beépíthető összes terület legjobb kihasználásával.

A kollégium kialakításánál a főbb paraméterei:

  • 250 fő befogadására legyen alkalmas (75–25 százalék megoszlás fiú és lány között)
  • kétágyas szobák fürdőszobával, beépített szekrénnyel
  • szintenként teakonyha, tanterem vagy tanulószoba
  • a kollégiumon belül kialakítandó, sportolásra alkalmas helyiség, helyiségek, kollégiumi nevelőtanári szoba, mosókonyha, orvosi szoba, betegszoba, vendégszoba, a szükséges irodai helyiségek, közösségi tér, parkoló, biciklitároló, tetőterasz
  • konyha, étkező kialakítása
  • teljes kábeles és wifilefedettség
  • a kollégium körül a park kialakítása, amely szorosan kapcsolódik a Mechwart udvarával
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában