Különleges kompozíciók alkotója

2021.01.07. 11:30

Aki csodakertté varázsolja a debreceni lakótelepi parkokat

A Fényes udvari házfelügyelő és kis segítői immár három éve készítenek karácsonyi és más ünnepi dekorációkat a parkjukba.

Fotó: Vass Attila

A cívisváros legrégebbi betonpaneles lakótelepén valóságos kis tündérkertek fogadják az ott lakókat és az arra járókat. A mögöttünk lévő hetekben természetesen a karácsony hangulata lengte be a parkokat, de a történet ennél sokkal régebben kezdődött.

A gyönyörű alkotások fő létrehozója, Fehér Istvánné (aki a Fényes udvar 1. szám alatti lépcsőház házfelügyelője) a Napló érdeklődésére felidézte: Németországban látott hasonlókat, ahol sok kiskert díszítve van, és nagyon tetszik neki az általuk sugárzott hangulat. Annak idején ezek nyomán született meg az ötlete a lakótelepi kiskertjeik kidekorálására, s immár három éve ékesíti fel így a lakóhelyüket.

Vidám télapók

Szeretett volna a lakóknak egy kis pluszt adni, és úgy tapasztalja, hogy többségükben nagyon örülnek neki. (Sajnos csak a többségük, mivel ottjártunkkor is akadt olyan valaki, aki az egyik ágyásban végeztette a kutyája dolgát, és ott is hagyta a bűzkupacot a szépségek között.) Beszélgetőtársunk felelevenítette azt is, hogy például a műanyag fenyőfák anno lomtalanításkor kerültek a szemétbe, ám ő azokat összeszedte, a gyerekes lakók segítségével pedig feldíszítették (legutóbb december közepén), és immár azóta is mindig kirakják azokat a házak elé.

Díszeket a segítői is vittek, és a karácsonyfák mellett vidám Télapó is készült: a három Mikulás közül kettő turkálóból van, egyet pedig Fehér Istvánné készített, akárcsak a csillogó tányérdekorációkat, a kimaradt és kapott díszek felhasználásával. Mindemellett az ajtóüvegeket is ünnepi motívumok ékesítették.

Gondosan számon tartják

A környéken a karácsonyi időszak előtt és után is sok különlegesség csodálható meg. Rögtön az étterem felőli sarkon egy útbaigazítónak átalakított kerékpár áll a fa mellett, immár 6 éve. A kövirózsával és egyebekkel beültetett cserepeket, vázákat is ő hasznosította a lakók által kitett limlomok közül. Fehér Istvánné tapasztalatai szerint nagyon jó lakóik vannak, akik értékelik és vigyáznak a kompozícióikra.

Húsvétra, immár hagyományosan, szintén ünneplőbe öltöztetik majd a környéküket. Olyankor is szoktak lenni ajtódíszek, farönkre helyezett figurák, virágok és tojások is. Plusz halloweenkor is faragnak tököt.

A sok szülő, gyerek közül, aki elmegy megcsodálni a kompozíciókat, azt is meg szokták kérdezni, hogy vihetnek-e ők is dekorációkat. Sőt, amikor legközelebb meglátogatják a parkokat, azt is számba veszik, hogy megvan-e minden. Olyankor örömmel állapítják meg ők is, hogy nem szokott eltűnni semmi.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/fenyarban-uszik-egy-csaladi-haz-puspokladanyban-fotokkal-4876225/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában