Tudomány

2021.01.04. 09:26

A Nap energiáját adó folyamatot figyelik

Az Atomki részvételével zajló Borexino nemzetközi együttműködés legújabb kísérleteiben neutrínókkal monitorozták a Napban égő atommáglya működését.

Az eredményekről a Nature folyóiratban számoltak be – közölte a napokban az Atomki.

Napunk hidrogénfúzió révén termeli az energiát, amelynek során négy protonból (azaz hidrogénatommagból) több lépésben egy héliumatommag keletkezik. A folyamatban a fúziós lépések mellett béta-bomlások zajlanak le. Az előbbiek jelentős mennyiségű energiát termelnek, míg az utóbbiakban neutrínók is keletkeznek. A neutrínók könnyű, semleges részecskék, amelyek csak gyenge kölcsönhatásba lépnek más anyagokkal, így könnyen elhagyják a Nap belsejét, és hírt hoznak a Napban zajló folyamatokról.

A hidrogénfúzió alapvetően két különböző folyamaton keresztül zajlik. Az egyik az úgynevezett pp-lánc, ami a direkt „égési” folyamat, a másik pedig a CNO-ciklus, amelyben a szén-, nitrogén- és oxigénatommagok mint katalizátorok vesznek részt. A számítások szerint a CNO-ciklus mindössze egy százalékban járul hozzá az energiatermeléshez. Nagyobb tömegű csillagok esetén azonban ez lehet az energiatermelés fő folyamata, így egyben a világegyetem egyik legfontosabb energiaforrása is.

Az olaszországi Gran Sasso nemzeti laboratóriumban működik a Borexino-detektor, amelynek feladata a Napból érkező neutrínók észlelése. Az elmúlt évtizedekben ezzel a berendezéssel már sikeresen megfigyelték a pp-lánc különböző reakcióiból származó neutrínókat. Most viszont a mélyen a föld alatt található laboratóriumra jellemző extrém alacsony háttérsugárzásnak, illetve a továbbfejlesztett kísérleti technikának köszönhetően sikerült a CNO-ciklusból származó neutrínókat is észlelni. A mérések kísérletileg igazolták a CNO-ciklus hozzájárulását a Nap energiatermeléséhez.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában