igény van a dolgozókra

2020.12.10. 14:04

Virtuális nyílt nap az Egészségügyi Karon

Gyors elhelyezkedés és anyagi biztonság vár a jelentkezőkre.

20200804 Nyíregyháza fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Riport: Dr. habil Móré Marianna, egyetemi docens, dékán Debreceni Egyetem, Egészségügyi Kar, Szociális és Társadalomtudományi Intézet, Szociális Munka.

Fotó: MW-archív

Egyre nagyobb munkaerőpiaci igény mutatkozik az egészségügyi dolgozók iránt. Azok számára, akik erre a pályára készülnek, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kara online nyílt napot tartott, hogy első kézből mutassák be szakmai kínálatukat. – Egy harmincéves kar dékánjaként állok Önök előtt. Harminc évvel ezelőtt Nyíregyházán az elődeink tudtak hosszútávon gondolkodni. Tudták, hogy ebben a régióban is szükség lesz olyan szakemberekre, akik az egészségügy és a szociális munka területein is képzettek lesznek. Az akkor még 60 hallgatót számláló kar mára 1300 főre nőtt, és már nem csak két szak közül lehet választani, hanem sokkal többől. Olyan képzéseink vannak, amelyek mind szakmailag, mind munkaerőpiaci szempontból megkérdőjelezhetetlen jelentőségűek. Az ápolók, szülésznők, védőnők és mentőtisztek szakmai tudása elengedhetetlen a mai egészségügyi rendszerben – kezdte az köszöntőbeszédét a kar dékánja, Móré Marianna. Kiemelte, a kar korszerűségét, valamint hallgatóbarát hozzáállását. – Mi sem nagyobb garancia számunkra, minthogy az oktatóink jelentős része valamikor ebben az intézményben tanult – tette hozzá.

Neve ellenére a karon nemcsak egészségügyi területekkel foglalkoznak, hanem szociális és társadalomtudományi képzések is nagyon erősek. Fontosnak tartják a gyakorlatorientáltságot is. – Oktatóink nagy része a mai napig valamilyen civil szervezethez is kapcsolódnak, és törekszünk arra, hogy képzéseink során a hallgatóink is szert tegyenek külső kapcsolatokra, megismerjék a szakma rejtélyeit a való világban is – emelte ki a dékán.

Az egyetemválasztás során a sokakat elrettentő emelt szintű érettségiről is ejtett pár szót Móré Marianna, aki felhívta arra a figyelmet, hogy a már több éve szerveznek emelt szintű érettségikre felkészítő tanfolyamot a jelentkezőknek. Végül a munkaerőpiaci lehetőségekről is esett pár szó: – Biztosan állíthatom, hogy azok, akik nálunk végeznek, nem fognak munkaerőpiaci nehézségekkel küzdeni, mindenkinek azonnal lesz állása. Az egészségügy területén jelentős béremelés következik, ezért arra is számíthatnak az itt végzett szakemberek, hogy bár a szakma, amit vállalnak sok áldozatot fog kívánni, megélhetési nehézségeik nem lesznek – zárta beszédét a dékán.

A nyílt napon először kisfilmeket nézhettek meg az érdeklődők a nyíregyházi mellett már szolnoki kihelyezettséggel is büszkélkedhető kari képzések bemutatásáról, külföldi lehetőségekről, ösztöndíjakról. Ezt követően virtuális sétát tehettek az intézményben, végül pedig egy online fórumra összegyűjtötték a leggyakoribb beérkező kérdéseket, amelyekre választ kaphattak a résztvevők.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában