Különleges adventi naptár

2020.12.08. 13:21

Városszerte nyílnak az ablakok Püspökladányban

Egyre többen kelnek útra esténként Püspökladányban, hogy számokat keressenek.

Fotó: Ráczné Fekete Ilona-archív

A korlátozások miatt nincs lehetőség az adventi összejövetelek megtartására, ezért a települések különböző megoldásokkal rukkoltak elő, hogy megmozgassák a családokat az ünnepek előtt. Püspökladányban egy nem megszokott – bár már többek között Solymáron is megvalósított – adventi naptár ablakainak „kinyitására” hívják családokat. A felhívás lényege, hogy december 1. és 24. között minden nap egy vagy akár több családi ház ablakában látható a soron következő szám, így nyílnak ki a kalendárium ablakai.

– November 29-én, vasárnap hirdettük meg a játékot, hétfőre már az ablakok felére volt jelentkező. December elsején kinyílt az első ablak, azóta is folyamatosan jönnek a jelentkezők. Egy esti programmá nőtte ki magát a játék, esténként átlagosan 30-35 család is útra kel, hogy megkeresse az adott számot. De van olyan nap, amikor ennél is többen látogatnak el az adventi ablakhoz. Mivel sok jelentkezés futott be hozzánk, egy-egy szám több háznál is megtalálható – osztotta meg a Naplóval Ráczné Fekete Ilona önkormányzati képviselő, a játék püspökladányi megvalósítója. A keresést minden nap egy feladvány segíti, a közösségi oldalon délutánonként közzé tesznek egy találós kérdést, melynek megoldásával a sétálni vágyók megkapják az érintett utca nevét.

Igazi családi program

December 6-án a Mikulás is csatlakozott a játékhoz, az adott ház előtt várta az ablaknyitogatókat, a gyerekek énekeltek neki, fotózkodtak vele és szaloncukrot is kaptak. – Kerékpáros csapatok, családok, baráti társaságok mondták már, hogy ők minden nap megkeresik az adott ablakot, a gyerekek alig várják már, hogy elinduljanak számot keresni. Van, aki süteményt fog kínálni a kapuban, van, aki forral bort, teát, egyre jobban készülnek az emberek – mondta Ráczné Fekete Ilona.

A szám kihelyezésének módja a jelentkezők fantáziájára és kreativitására van bízva, eddig főként karácsonyfaégőkkel rakták ki az aznapi dátumot. Van olyan, aki megvilágítja az ablakot, ahol a szám található, de persze olyan is akad, ahol az egész ház ki van világítva, így a számkeresők a karácsonyi dekorációt is megcsodálhatják.

KD

Borítókép: December hatodikán Adri is találkozott a Mikulással a játék közben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában