kerekasztal

2020.12.08. 20:51

Támogatja a fiatal gyermekvállalókat a Debreceni Egyetem

Ne legyen a családalapítástól elrettentő ok a tanulás!

Fotó: Napló-archív

 

Fotó: Napló-archív

– A családbarát egyetem nem járványhelyzet-függő, hiszen amikor nem volt ilyen kritikus helyzet, akkor is szinte alig múlt el nap, hogy ne kellett volna tenni az ügy érdekében. A családbarát jelleg nem áll messze az egyetem működésétől, ugyanis annak oktatói és közel 30000 hallgatója számos családot von be az egyetem hatáskörébe – fogalmazott köszöntőjében dr. Bartha Elek a Családbarát intézkedések és szolgáltatások a felsőoktatásban a pandémia idején címmel szervezett kerekasztal beszélgetésen. A Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese szerint a család sok helyen kap szerepet az egyetemi életben, többek között az egyetem képzési programjában is. Ezt példázza mások mellett a nemrég indult Családpedagógia szak, a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Kutatóközpontja, és a KINCS (Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért) debreceni irodája is.

Ezt követően Fűrész Tünde, a KINCS elnöke mondott nyitóbeszédet. – Hosszú utat tettünk meg. Amikor Kopp Mária 2009-ben kihangsúlyozta, hogy fontos lenne az egyetemek családbarát működése, még értetlenkedő tekintetek fogadták. Amikor olyan újításokat javasolt, mint a családbarát vizsgarend, illetve a kollégiumokban kialakítható családos szobák, nem értették, miért kellene szóba kerülnie a családnak az akadémikus világban – mondta.

Fotó: Magyar Nemzet-archív

Mára a KINCS a Debreceni Egyetem mellett együttműködik az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, valamint a Semmelweis Egyetemmel is, az idei évben megrendezett Országos Neveléstudományi Konferencián pedig már több, mint 500 résztvevő volt. Az elnök emellett megemlítette, hogy egyre erősödik az összeköttetés a családtudományi szakemberek, kutatók és a politikai döntéshozók között is. – A KSH korábbi adataiból úgy látszódott, hogy a szülővé válás vastörvénye az, hogy a hallgatói jogviszony és a szülői szerep nem egyeztethető össze. A mi feladatunk az, ez ne maradjon vastörvény, és aki megtalálta a párját, annak ne legyen a családalapítástól elrettentő ok az egyetem – tette hozzá az egyébként 3 gyermeket nevelő édesanya. Egyre több módon próbálják támogatni a fiatal gyermekvállalókat, ilyen például a babaváró támogatás, vagy az, hogy a felsőoktatásban töltött évek is beszámítanak különböző juttatásokba. Úgy tűnik, az intézkedések sikeresek, mert felmérésekből kiderült, hogy a mai fiatalok már átlagosan 2.4 gyerekben gondolkodnak, ami több a korábbi évek átlagainál.

A konferencia további részében a különböző egyetemek képviselői megosztották egymással saját tapasztalataikat és intézményeik családsegítő intézkedéseit, ötleteket adva ezzel a jövőre vonatkozólag.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában