nagy az igény

2020.12.18. 13:39

Bővül a népkonyhai osztópontok száma

A növekvő igényekre reagálva bővül a népkonyha osztópontok száma Debrecenben.

Fotó: Matey István

A részletekről Papp László polgármester és Kósa Lajos országgyűlési képviselő számolt be pénteken a Hunyadi János utca 12. szám alatti épület előtt. – Karácsony előtt is nagy jelentősége van annak, – természetesen az év minden szakaszában, – hogy jelen legyen a gondoskodás azok mellett, akik rászorulóként a város szociális ellátórendszerét igénybe veszik – mondta Papp László.

– A jelenlegi pandémiás időszakban, azt gondoltuk, hogy a szociális étkeztetés területén Debrecennek növelnie kell a kapacitását, valamint azokat a lehetőségeket, melyek a nélkülözők számára segítséget és támaszt nyújtanak. A szociális étkeztetés területén kétféle lehetőség áll rendelkezésre. Az egyik a szociális konyha, amely a város ellátórendszeréhez, rendeletek által szabályozott formában valósul meg – folytatta. – Ezen szolgáltatást igénybe vevők elsősorban idősek, betegek, fogyatékkal élők, szenvedélybetegek vagy hajléktalanok, akik térítés mellett igényelhetik az étkeztetést. A másik a népkonyha, amely egy lazább, kevésbé kötöttebb, térítésmentes étkeztetési forma – tette hozzá.

Fejlesztések, bővítések

– A szociális konyhánál teljes menü áll az igénybevevők rendelkezésre, térítés mellett, míg a népkonyha esetében egy tál étel, térítés nélkül. Utóbbi esetében egy regisztrációval érhető el a szolgáltatás, ahol taj számot és személyes adatokat kell megadni. A szolgáltatás addig áll a megrendelő rendelkezésére, míg le nem mondja – ismertette a polgármester.

– Debrecen, a népkonyha szolgáltatás vonatkozásában, a Cívis Szociális Étkezési Központtal állapodott meg, egy megbízási szerződés keretében, ahol a hátterét tekintve, az egyház biztosítja az ételeket. A központi költségvetés támogatja ennek az étkezési formának az anyagi hátterét és biztosítja a szükséges finanszírozást – részletezte.

„Tizenhárom népkonyha működött eddig a cívisvárosban, emellett karácsony előtt további hatot nyitunk meg a város különböző részein, ezzel tizenkilencre nő a népkonyha pontok száma. A tél folyamán további tizenhat megnyitását tervezzük.”

– A célunk, hogy összességében a város közigazgatási területén ötvenöt ilyen pont alakuljon ki, ami lehetővé teszi, hogy az idősebb generációk minél könnyebben tudják elérni a szolgáltatást. A kitűzött céljaink között szerepel, hogy a gondoskodó város ne csak egy üres üzenet maradjon, hanem töltsük is meg tartalommal – fűzte hozzá, majd kiemelte: azon szolgáltatás, melyet az útjára indítottak, napi tízezer adag étel biztosítását teszi lehetővé Debrecenben.

Az elsők között

– A Parlament azon szakbizottságát vezetem, amelyhez a Belügyminisztérium ellenőrzése is tartozik, ezért van rálátásom arra, hogy azt az önkormányzati feladatot, ami a szociális étkeztetéshez tartozik, a települések hogyan látják el – jelentette ki Kósa Lajos országgyűlési képviselő. – A szociális étkeztetés önkormányzati feladat, amihez az állam támogatást nyújt. Különböző megoldások vannak erre: van, ahol szerződést kötnek valamely szervezettel, amely lehet egyházi vagy civil, az önkormányzat ekkor hátralép. Továbbá van, ahol az önkormányzat maga végzi a szolgáltatást – közölte, majd hangsúlyozta: a minőséget és az elérhetőséget figyelembe véve, a 3200 önkormányzat közül, Debrecen az első tízben szerepel, a szolgáltatás szervezettségét és minőségét illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában