karácsony, egy kicsit másképp

2020.12.25. 15:00

Az üzenet: nem vagy egyedül

Habár sokan nem tudtak a megszokott módon az ünnepre hangolódni, a karácsony mégis megérkezett.

Az elmúlt időszak nehézségei, veszteségei megváltoztathatták az emberek adventi várakozását, de a karácsony megérkezett | Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Tavasszal sosem tapasztalt kihívás előtt állva reménykedtünk, hogy hetek, legfeljebb hónapok elteltével minden olyan lesz, mint azelőtt. A világjárvány, amely még most is terhet ró a hétköznapjainkra, korábban elképzelhetetlennek hitt változásokat eredményezett az életünkben.

A teljes, kiegyensúlyozott, boldog élet elengedhetetlen része a szeretet: az, hogy szeretve vagyunk, és hogy képesek vagyunk szeretetet adni. A karácsonyra való készülésben központi momentum mindez. A békességben való ünnepléssel kapcsolatban Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkésze osztotta meg a gondolatait a Naplóval.

– A szeretetet elsősorban a családi körben éljük meg, ugyanakkor jó, ha jelen van az a baráti és az ismerősi társaságban vagy a munkahelyi légkörben is. Nem véletlen, hogy a karácsonyi időszak előtt megnő az adakozókedv. Ezzel a cselekedettel, a tárgyi adománnyal a szeretetünket fejezzük ki azok felé is, akiknek nehezebb lehet az életük a miénknél. Az pedig, aki kap, megtapasztalja az odaadást, látja, hogy ő is fontos valakinek, törődnek vele – kezdte Oláh István.

Az elmúlt időszak nehézségei, veszteségei megváltoztathatták az emberek adventi várakozását, de a karácsony megérkezett | Fotó: Matey István

Mint mondta, a lélek ünnepre hangolásában igen nagy szerepe van a külsőségekben megnyilvánuló készülődésnek. – Az adventi időszak kezdetén előkerülnek a koszorúk, a családok nagy része a gyertyagyújtással indítja a készülődést, de a díszítés különféle formái is ugyanúgy a hangolódáshoz kapcsolódnak. A felkerülő dekoráció megerősíti a szeretet, a fény felé fordulást. A keresztény embernek az adventi időszak a böjti időszakot jelenti. Sokan nem gondolnak már erre, pedig az adventi böjt évszázadokon keresztül szerepelt az egyház életében. A feladata is megvolt, hiszen az új egyházi év az advent első vasárnapján kezdődött, és böjttel indult. Alkalmas időszak ez arra, hogy megálljunk, elcsendesedjünk, mérlegre tegyük az életünket, akár azon is elgondozva, hogyan tudtuk megélni emberi kapcsolatainkban a szeretetet, hogyan tudtuk azt egymás felé gyakorolni. Elgondolkodhatunk azon, valóban meg tudtuk-e élni a családi, ismerősi, munkahelyi körben úgy, ahogy arra szükség lett volna. Rádöbbenhetünk arra is, hogy jó lett volna másként cselekedni vagy szólni egy-egy helyzetben. Önvizsgálattal szembesülhetünk a szeretethez való fordulásunkhoz.

„Végig tudjuk gondolni, mi az, ami jó volt, áldás volt ebben az évben, és mi az, amit talán jövőre már másképp csinálunk”

– tette hozzá.

Másként, mégis úgy

A koronavírus-járvány korábban elképzelhetetlennek hitt változásokat eredményezett az életünkben, egyebek mellett templomok bezárását, a turizmus-vendéglátás erőteljes korlátozását követelte. Másfelől pedig az emberi kapcsolatok megélését is megakadályozta a világjárvány, hiszen általa megtanultunk távolságot tartani. – Miközben gátolt a szeretetünk kinyilvánításában, megtanított más módon kifejezni a szeretetünket, mert segíthettünk bevásárlással, gyakorolhattuk a szeretet kimutatását gyakoribb telefonhívással. Az elmúlt időszak nehézségei, veszteségei megváltoztathatták az emberek adventi várakozását, de a karácsony megérkezett, eljutottunk az év ezen időszakára.

„Az ünnep talán más, de az üzenete változatlan maradt: nem vagyunk egyedül magunkra utalva.”

Az első karácsonykor, Betlehemben sem volt könnyű történelmi helyzet. Feszült, békétlen világ dúlt akkor, a Római Birodalomban Augustus császár rendelete szerint népszámlálást tartottak, így került Mária és József Betlehembe, ahol szálláshely nélkül maradva istállóban pihentek meg. A Megváltó így érkezett a világra. Nem feledhetjük az üzenetet, miszerint az Isten nem akar bennünket magunkra hagyni a nehéz élethelyzetünkben sem. Eljön hozzánk ebbe a feszültséggel teli és sokszor békétlen világba. Eljön, merthogy reménységet és jövőt készített számunkra. „Immánuel!” – hangzik a karácsonyi örömhír, ami azt jelenti, hogy „velünk az Isten!”. Karácsonykor, ha megéljük mindezt, békés lesz az ünnep akkor is, ha magányosan telik – mondta a lelkész.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/karacsony-a-jarvany-idejen-4860424/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában