Balesetmegelőzés

2020.11.21. 11:00

Ügyelni kell az autószervizre a dermesztő fokokban

A négyévszakos gumi nem megfelelő autónkra, ha a hőmérséklet hét fok alá megy.

A decemberi hónaphoz közeledve egyre hidegebb fokok röpködnek a szabadban, esteféle gyakori, hogy beborít mindent a köd, így autónk szervizelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani. – Amennyiben a hőmérséklet hét fok alá csökken, bár Magyarországon nem kötelező, de meglehetősen ajánlott lecserélni a gumikat – mondta lapunknak Szökőcs Gyula, egy debreceni autószervíz ügyvezető igazgatója. – Amennyiben a gumi nincs lecserélve, baleset esetén – ha úgy lett kötve a casco biztosítás – a biztosító megteheti, hogy nem fizeti meg a kárt. Ez azt jelenti, hogy a kárértéknek egy bizonyos százalékát megvonják az ügyféltől, nem csak abban az esetben, ha ő a károkozó, akkor is, amennyiben ő a kárszenvedő. Van olyan casco biztosítás, amit úgy kötnek meg, hogy ha nincs meg a megadott időben az abroncs, a kárérték jelentős százalékát megvonják.

„Egy nagyobb értékű törés esetén a sofőr milliós értékű kárt is okozhat saját magának”

– tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

A téligumi a megfelelő választás

A négyévszakos autógumi nem nyújt megfelelő védelmet a téli időszakra. – Ez az abroncstípus mindössze arra a célra megfelelő, hogy valaki kis távokat tegyen meg az autójával. Annak, aki autópályát használ vagy hóban közlekedik, muszáj téligumit rakatnia a kocsijára. A hidegebb időszakokra szánt abroncs mintázata 10-12 százalékban befolyásolja az abroncs tapadását, a többiért a gumikeverék felelős – osztotta meg Szökőcs Gyula. – Árak tekintetében, ha egy Passat autót veszünk alapul, a téligumi tizenötezer forinttól felfele, míg a négyévszakos darabok tizenhatezer forinttól elérhetőek. Így kijelenthetjük, hogy túl nagy különbség nincs a ráfordított költségek között – vélekedett.

„A nem megfelelő gumik áthidegülnek és csúsznak, ezért balesetveszélyesek. Habár a komfortérzetünk megmarad a kocsiban, mivel az abroncsok rugalmasak, de egyáltalán nem tapadnak.”

– A téli időszak alatt elengedhetetlen szervizelési teendő még a fék állapotának ellenőrzése, valamint az ablakmosó folyadékot alkoholtartalmúra kell cserélni, hiszen a nyári könnyedén belefagy a tartályba. A szélvédők állapotát is ajánlott megvizsgáltatni, és a futómű ellenőrzése sem maradhat el. Elengedhetetlen, hogy a fényszórók a megfelelő módon működjenek, ne legyenek mattok, lássa a vezető azt, aki szembenjön. Továbbá kulcsfontosságú a ködlámpák állapota, hiszen a téli hónapokban gyakori az esti órákban leereszkedő köd – részletezte.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában