Ironheart

2020.11.19. 16:38

Négy év orvosi kutatómunkájáról tanácskoztak a debreceni szakemberek

A program célja az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása.

Fotó: unideb.hu

Több mint száz kutató vesz részt a Szív- és érkutatási kiválóságközpont – Ironheart elnevezésű projektben, ami a Debreceni Egyetem egyedülálló kutatási programja.

Az elmúlt négy esztendő eredményeiről, és az új kutatási irányok kijelöléséről értekeztek az érintettek csütörtökön az Ironheart projekt online konferenciáján, amely egyúttal kapcsolódott a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozathoz. Az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló program célja az ér- és szívbetegségek új megelőzési és kezelési lehetőségeinek feltárása. – Nagy megtiszteltetés, hogy az EU a Debreceni Egyetemet, és a felsőoktatási intézmény fontos kutatási területét támogatja – mondta el Balla György, a projekt szakmai vezetője a konferenciát megelőző online sajtótájékoztatón. Kiemelte:

az elért eredményeket minél hamarabb szeretnék a mindennapi klinikum szintjére emelni.

A jelenre reagálva

Elhangzott: a legfontosabb tudományos eredmények közé tartozik egyebek mellett egy olyan molekula kifejlesztése, amely hatással bír a cukorbetegségre, a ritmuszavarokra, s melynek az ér meszesedésének a gátlására való hatását igyekeznek kifejleszteni. Emellett vizsgálják, milyen hatással van a populációra az akut betegségek korai diagnózisa, illetve új típusú gyógyszerek fejlesztésén is dolgoznak a kutatócsoportok.

Kappelmayer János | Fotó: unideb.hu

Kappelmayer János, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Laboratóriumi Medicina Intézetének igazgatója az online találkozón hangsúlyozta: alap-, transzlációs, valamint klinikai kutatások valósulnak meg a projekt keretén belül, ugyanakkor az előre eltervezett kollaborációs vizsgálatok mellett jellemzőek az ad hoc jellegű közös projektek is. – Négy éve nem tudtuk, hogy 2020-ban a koronavírus megváltoztatja az életünket. Mostanra az elmúlt néhány hónap koprodukciós vizsgálataiból több olyan projekt indulhat el, amely a COVID-19 és a kardiovaszkuláris markerek betegségének megfigyelésén alapul – tette hozzá.

A tudományos ülésen elhangzó előadásokat fiatal debreceni tudósok tartották, a szervezők ezzel a lehetőséggel is támogatták a jövő szakembereit, akiknek a tapasztalatszerzésen túl céljuk a nemzetközi tudományos életbe való bekerülés is.

BBI

A borítóképen: Balla György professzor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában