koronavírus

2020.11.09. 20:24

Jönnek az új járványügyi intézkedések, a munkaadók a pontos szabályozást várják

Szerdától kijárási korlátozás lesz este 8-tól, bezárnak a mozik, éttermek, szállodák.

2020-11-04 - (Pizza Brumbrum Világbéke) - Maszkhasználat az étteremben, Egerben - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Fotó: MW-archív

Újabb szigorításokat vezet be a magyar kormány szerdától, melyeket Orbán Viktor miniszterelnök közölt hétfőn a Facebookon. Az emberek egészségének megóvása érdekében több bevezetett intézkedések merőben átalakítják a mindennapi életünket. Többek között kijárási tilalmat vezetnek be este 8 és hajnal 5 között, ebben az időszakban csak munkavégzés, munkából hazajárás vagy egyéb rendkívüli indokkal lehet az utcán közlekedni. Az éttermek bezárnak, csak házhoz szállítás lehetséges, csak az üzemi étkezdék maradhatnak nyitva.

„Áll a bál a bejelentés óta, teljes fejetlenségben úszunk”

– válaszolta a Napló kérdésére Barabás Zoltán, a Barabás Étterem tulajdonosa. – A mi éttermünket legfőképpen a nagy rendezvények elmaradása bolygatja fel, hiszen jelenleg a három tonna nyersanyaggal nem tudunk mit kezdeni, emellett pedig át kell csoportosítanunk a dolgozóinkat. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy házhoz is tudunk szállítani, és ez továbbra is megmarad.

„Ha az állam tartja azt a fajta elképzelését, hogy járulékot nem kér a vállalkozásoktól és a munkabérnek az 50 százalékát vállalja, akkor nem kell elküldenünk dolgozókat.”

Orbán Viktor hangsúlyozta, a szállodák csak üzleti célból fogadhatnak vendéget, turistákat nem.

– Alapból nem számítottam erre a bejelentésre. Túlélni pedig úgy tudjuk, hogy akinek van tartaléka, az belenyúl a zsebébe, és fizet. Üzleti útra ilyen helyzetben nem megy senki. Az észszerűség azt diktálná, hogy be kellene zárni, dolgozókat pedig elküldeni. Lehet rostálni, a jobb dolgozókat természetesen meg kell tartani – kezdte válaszát Boros József, több szálloda, vendéglátóegység tulajdonosa. Az ismert vállalkozótól azt is kérdeztük, milyen stratégiát követ az egyelőre 30 naposra tervezett időszakra.

„Nem küldök el senkit, úgy gondolom. Nem tudjuk, hogy mennyi időről van szó, 30 napot harangoztak be, de ez idő alatt nem fogok elküldeni senkit. Megpróbálom együtt tartani a dolgozók közösségét, és így várom meg a jobb időket.”

Várják a konkrétumokat

– A kollégákkal forró dróton tartom a kapcsolatot folyamatosan, sőt a Magyar Fürdőszövetséggel és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével is. Mindenkinek az az álláspontja, hogy meg kell várni a részletszabályokat, a pontos szabályozást, ami a Magyar Közlönyben megjelenik. Jelenleg mindenki erre vár – mondta megkeresésünkkor Fazekas Lajos, a Debreceni Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője, majd azzal folytatta, hogy nagyon sok mindent tisztázni kell.

„Például azt, hogy mit jelent a szabadidős létesítmény, már csak azért is, mert a gyógyfürdőben gyógyászati tevékenység is folyik, ami nem tekinthető szabadidős tevékenységnek.”

– Ugyanakkor értelemszerűen mennek szabadidős vendégek is oda. Vagy szálloda esetében szerdától nem fogadhatnak turistákat. De mi lesz azokkal a vendégekkel, akik már most a szállodánkban vannak, és egy hétre érkeztek. Őket haza kell küldeni? Sok kérdés merült fel, amiben per pillanat nem tudunk eljárni hogyan kell. Várjuk a jogszabály megjelenését, abban bízom, hamarosan meglesz. Akkor tudunk konkrét intézkedéseket hozni – fogalmazott.

Bezár az állatkert

A szabadidős létesítményeket bezárják – múzeumokat, színházakat, edzőtermeket, mozikat, állatkerteket is. Dr. Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hétfőn bejelentett korlátozások érdemben befolyásolják a működésüket, hiszen szerdától kezdve nem fogadhatnak látogatókat. – Működési profilunkból adódik az, hogy az állatkert a látogatók által fenntartott módon működik, kiegészítve az önkormányzat támogatásával. Azzal, hogy a látogatói forgalom megszűnik, az nem jelenti azt, hogy a költségeink is csökkennének, hiszen az állatokat el kell látni és az üzemeltetési kiadások gyakorlatilag 90 százalékban fennállnak, valamint a béreket fizetni kell – jelentette ki.

Átszervezés a kulturális életben

Mint az a debreceni teátrum honlapján közzétett tájékoztatóban olvasható, a társulat már a hétfő estére meghirdetett Őszintén szólva című előadást sem tartotta meg a DMK Pódiumtermében.

– Valamennyi novemberi előadásunk és kísérőrendezvényünk elmarad – írják. A munka azonban a járvány első hullámához hasonlóan ezúttal sem áll le a Csokonai Színházban, ugyanis a próbafolyamatokat már a hét első napján átköltöztették az online térbe. A Főnix Rendezvényszervező Kft. a Napló megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a parlament szerdai döntést követően adnak majd tájékoztatást a debreceni programokkal kapcsolatban. Hasonló a helyzet a Vojtina Bábszínháznál is, a társulat ugyanis ebben az évben különleges programsorozatot tervezett az intézmény fennállásának negyvenötödik éve alkalmából. Megkeresésünkre a szervezők arról tájékoztattak, hogy folyamatos a tárgyalás és az egyeztetések a jövőbeli elképzelésekkel kapcsolatban, ám konkrétumokkal ők is csak néhány nap múlva szolgálnak majd. A Kodály Filharmónia Debrecen a Naplót arról tájékoztatta, hogy kedd esti hangversenyük a Pásti utcai zsinagógában lesz az utolsó élőzenei fellépés a következő harminc napon belül, az esetleges stream-közvetítésekről akkor döntenek majd, amikor körvonalazódnak a kormányrendelet részletei.

A szépségipart is érinti

Az üzletek, fodrászatok, kisipari szolgáltatók 19 órakor be kell zárni. – Márciusban volt önkéntes bezárásunk, ami a munkatársaimnak és a vendégeknek is nehezebb időszakot jelentett, de egy hónap elteltével szerencsére ismét dolgozhattunk. Most azt tapasztalom, hogy a távoktatás miatt hazakényszerülő magyar és külföldi tanulók hiánya okoz egyfajta bevételkiesést. Emellett úgy látom, hogy valamelyest megváltozott a vendégek hozzáállása a hajvágással kapcsolatban, hiszen egyre többen csak nagyobb időközönként szeretnének eljönni a szalonba. Inkább praktikusabb, kezelhetőbb frizurát kérnek, hogy ne kelljen olyan sűrűn vágni – mondta Balogh György, egy debreceni szalonban dolgozó fodrász. Hozzátette, hogy a maszkhasználat és a higiéniai előírások betartása nem jelent problémát a mindennapokban.

„Mindenki tudomásul vette, nem okoz gondot nekünk sem, és a vendégek számára sem. Az új korlátozás nem hozott változást az életükbe, hiszen korábban is este hétig tartottunk nyitva, de egy újonnan nyitó szalonnak probléma lehet, kis vendégkörrel rendelkező fodrász napi betevője veszélybe kerülhet miatta.”

Regényi Zsuzsanna kozmetikus úgy gondolja, az új intézkedés azoknak jelent gondot, akik sokáig dolgoznak. – Értelemszerűen, aki 17 órakor végez a munkahelyén, már nem tud eljönni hozzám nagyobb kezelésre, mert azzal már nem végeznék 19 óráig. Kicsit tartok a bevétel-kiestől, de ha nem kell bezárnom, akkor tudok alkalmazkodni – mondta. A szakember elárulta, nem esett vissza a vendégköre, sőt, az elmúlt időszakban többen keresték fel. – Ez kikapcsolódás, és akik nem tudnak étteremben időt tölteni, azok a bőrük ápolására szánják az időt. A találkozásokkor maszkot viselek, és sokkal jobban odafigyelek a higiéniás szabályok betartására, többször fertőtlenítek – tette hozzá.

További szigorítások

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy megtiltanak továbbá minden gyülekezést. Általános rendezvénytilalom lép életbe. Családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10 fő vehet részt. Korlátozzák az esküvőn és a temetésen résztvevők számát, utóbbira csak 50 ember mehet egyszerre. Esküvőn csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt, de lakodalmat nem tarthatnak. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött tartják. Szabadtéren az amatőr tömegsport is tilos, egyéni sporttevékenységet lehet végezni. A felsőoktatás átáll online üzemmódba, a kollégiumokat is be kell zárni. Középiskolában 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék, óvodák, általános iskolák nyitva maradnak a 14 év alattiak számára. A kórházi dolgozókat, tanárokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat hetente, célzottan tesztelik, még ha tudják is, hogy a gyorstesztek csak 50-60 százalékos biztonságot jelentenek.

VKF, KZS, SZD, BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában