járvány

2020.10.08. 11:30

Utánajártunk, megtarthatók-e a szalagtűzők

Többféle forgatókönyvvel készültek az iskolák.

Fotó: DRKG-archív

A szakminisztérium intézkedési terve alapján a középiskolák saját jogkörben döntenek arról, hogy mikor és milyen keretek között tartják meg a szalagavató ünnepségeket, természetesen a járványügyi szabályoknak megfelelően. Több intézmény úgy határozott, hogy 2021 elején rendezik meg a szalagtűzőt, bízva abban, hogy addigra enyhülnek a szabályok. Van, ahol nem várnak, hanem osztályonként, szülők és hozzátartozók nélkül tűzik fel a szalagot a diákoknak, akik így tovább viselhetik mellkasukon az iskola jelképét

Fotó: Napló-archív

– A végzős diákok minden évben izgatottan várják a szalagavatót, ami életük egyik legmeghatározóbb eseménye. A járványhelyzetre való tekintettel az első félévben tartandó nagyobb létszámú eseményeket, mint például a szalagavató, javasoltuk későbbre halasztani. Ettől függetlenül minden iskolában az osztályok elkezdték a felkészülést a szalagtűzőre, csak eltérő lebonyolítást terveznek – mondta el a Napló kérésére Hámori Éva, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója. A DSZC intézményei közül például a Barossban a járványügyi helyzet függvényében a ballagási ünnepséget megelőzően, vagy a ballagási ünnepségen tervezi feltűzni a végzős tanulók szalagját. Több tagintézmény még ősszel, osztályonként tartja az ünnepséget az aulában vagy tornateremben, azonban több iskola is úgy döntött, hogy jövő év elején tartják meg az ünnepséget, osztályonként.

A januárban bízva

A Debreceni Tankerületi Központ fenntartása alatt működő Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban két végzős osztály van, itt is az elhalasztás mellett döntöttek.

– Egy későbbi időpontra, január végére halasztottuk el a szalagtűző ünnepséget. Olyan tevékenységeket, amiket a vírushelyzet nem támogat, nem végeznek a diákok. Olyan műsorral fogunk készülni, amit akkor éppen megenged a helyzet, részleteken nem dolgozunk még. Ha a vírushelyzet januárban sem fogja megengedni az ünnepség megtartását, mindenféle megoldásban gondolkoztunk – mondta el Vargáné Szabadka Gyöngyi Tünde, az intézmény vezetője.

– Mi úgy döntöttünk, hogy január–februárra eltoljuk a szalagavatót, bízva abban, hogy addigra rendeződik ez a helyzet, és akkor megtudjuk úgy tartani, ahogy eredetileg is tennénk. Terveztük, hogy szétszedjük ötfelé az ünnepséget, de ezt költséggel sem bírjuk. Maguk a gyerekek mondták, hogy akkor inkább várjunk – mondta Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Szakgimnázium intézményvezetője.

A diákok kérték

A Refi 12. b osztályos tanulói már büszkén viselik a szalagot
Fotó: DRKG-archív

A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában még az őszi szünet előtt megtartják a zárt körű eseményeket.

– Hosszú gondolkodás után döntöttünk úgy, nem évfolyam szinten szervezzük meg a szalagtűzőt, nem mertük bevállalni, hogy az ország minden tájáról érkezzenek szülők, hozzátartozók. Végül az osztályfőnökökkel közösen arra jutottunk, osztályonként szervezzük meg a szalagtűző ünnepséget annyi szigorítással, hogy nem jöhetnek hozzátartozók. A múlt héten a 12. b osztály szalagtűzésére került sor a Kollégium Kálvin termében. A 12. d osztálynak pénteken lesz az ünnepség, a díszteremben. A harmadik osztály még szervezi, ők karanténban voltak, nekik kell még egy kis idő – osztotta meg Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, az intézmény vezetője. Hozzátette: – Az osztályfőnökök kérése az volt, hogy ha lehet, minél hamarabb tűzzük fel a diákokra a szalagot. A tanulók maguk kérték, hogy legalább ebben a nehéz helyzetben az a szalag ott legyen a mellkasukra tűzve, ami képviseli és jelképezi, hogy ők debreceni refis gimnazisták – hangsúlyozta az igazgató.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában