fák között

2020.10.28. 14:37

Miniarborétum a csökmői kertben

Évek óta egyre több fa és különleges növény díszíti Oláhék kertjét a Táncsics utcában.

A miniarborétum remek hely, ha felejteni akar az ember

Fotó: B. Kiss Andrea

A kerttel leginkább a feleség, Terike foglalkozik, mivel a férje kora reggeltől késő estig oda van dolgozni. A ház asszonya elmondta, hogy három éve, a fiaik rábeszélésére döntöttek úgy, hogy felszámolják a veteményest, amivel nagyon sok munka volt, és inkább befásítják a területet. Először harminc darab császárfát ültettek, hiszen az az egyik leggyorsabban növő fafajta. Utána ötven darab akác következett. Igyekeztek betartani a javasolt távolságot, de mivel maradt még hely a fák között, szép lassan szaporodott az állomány. Vettek még ötven darab papírepret, aztán fűzfákat, szilfákat, két fajta galagonyát. Többnyire a szarvasi és a magyarhomorogi arborétumból vásárolnak, de mivel sokat kirándulnak, jártukban-keltükben is hoznak haza egy-egy új növényt. Így megtalálható már náluk a húsos som, a korai juhar, a háromlevelű juhar, a májusfa és a csörgőfa is. Egy-egy útjukra emlékezteti őket a mocsári ciprus, az oszlopos szil, a hegyi juhar, a lótuszszilva vagy a jázmin.

Terikénél idén sem volt hiány őszibarackból. Szeretettel gondozzák a gyümölcs- és díszfákat is
Fotó: B. Kiss Andrea

Számtalanféle növény

Amint azt Terike mondja, sokat tevékenykedik a miniarborétumukban. Metszegeti, igazgatja a fákat, hogy azok felfelé nőjenek, illetve nyáron a locsolás sem maradhat el. Van olyan, amit bokornak hagy meg, főleg a kert határait jelezve. A felesleges ágakat, gallyakat a kert egyik szegletébe gyűjti. Haladva a fák között, mutatja, hogy gyümölcsfák is vannak. Meggy, barack, szilva, füge, pöszméte és még sok-sok más. Valódi édenkertet varázsoltak a házuk köré, ami a felső udvaron is tartogat látnivalókat. Kaktuszok, különféle talajtakarók, labdarózsák, tuják, tiszafák, fenyők, díszfüvek mellett egy hatalmas birsalmafa és szőlőlugas is található.

Meg sem lehet számlálni, hányféle növény teszi hangulatossá Oláhék portáját, ahol mindezek mellett szépen megfér a lakókkal teli disznóól és a tyúkudvar is. – Sok vele a munka, de ha lemegyek a fák közé, akkor még a levegő is másabb – vall a kert szeretetéről Terike.

B. Kiss Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában