Böjte Csaba üzent

2020.10.01. 08:00

Konferencia az elfeledett gyöngyszemen

Számtalan érték és kulturális örökség fűzi Álmosdot az Érmellékhez.

A Nagyváradi Egyetem, a Bihar Megye Desztinációs Ügynökség és az Érmelléki Népfőiskolai Egyesület partnerségi együttműködésében a határ két oldalán megrendezett számos szakmai rendezvény és esemény valósult meg a Klaszter a természeti környezet, kulturális örökség és fenntartható fejlődésért a Bihar – Hajdú-Bihar határtérségben elnevezésű projekt keretében. Álmosdon rendezték meg az Érmelléki Interdiszciplináris Konferenciasorozatot első alkalommal, ahol közel húsz szakmai elő­adás hangzott el a természeti és kulturális örökségekről.

Húsz szakmai előadást hallhattak a jelenlévők
Fotó: Jaczkó Dániel-archív

– Igen szerteágazó volt a repertoár, nemcsak Magyarországról, hanem a romániai Érmellék területéről is hangzottak el előadások. A tervek szerint egy kétévente megrendezendő konferenciasorozat nyitóállomása volt ez, mely különböző történeti, földrajzi, természeti értékeket mutat be az Érmelléken, illetve ennek múltját és jelenét igyekszik felkarolni. A konferencia célja egy szélesebb körű, a térség jövőjét meghatározó, esetleg azt befolyásoló diskurzus elindítása volt – beszélt a konferencia célkitűzéseiről Nagy Gergő, a Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek gyűjteménykezelője, az esemény egyik szervezője, aki arra is kitért, miért Éppen Álmosdon volt az első konferencia. – Nagyon sokat gondolkoztunk, honnan is lehetne ezt elindítani. Én magam és a szervezők közül néhányan is foglalkozunk a magyarországi Érmellék térségének kutatásával. Azt találtuk a legjobb megoldásnak, hogy első körben itt, Álmosdon, ebben a kis elfeledett gyöngyszemben rendezzük meg a konferenciát, hiszen számtalan érmelléki érték és kulturális örökség fűzi a települést a tájegységhez – mondta Nagy Gergő.

Hogyan tovább?

A konferencián videóüzenetben Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója is köszöntötte a megjelenteket.

– A gyerekeink kérdezték idén: nem megyünk ,,Álmosra”? Nagy élmény volt számukra és számomra is elmenni Székelyhídról Álmosdra. Bennem is akkor tudatosult, hogy az Érmellék nemcsak romániai rész, hanem egy tájegység, aminek egy nagy része a határon túl található – kezdte a ferences rendi szerzetes, aki a szervezők munkáját méltatta, s sajnálatát fejezte ki, hogy nem tud személyesen részt venni a konferencián. – Sok szép dolog megvalósult az Érmelléken, hihetetlen nagy személyiségek, mint Kölcsey és mások születtek ezen a vidéken, de hogyan tovább? Hogy tudnánk megőrizni az itt élő embereket, hogy tudnánk a múltunkat mint egy jó lovat az eke alá fogni, hogy egy mély barázdát hasítson a ma élő emberek számára, búzát, kenyeret adva az asztalra? – tette fel jövőbe mutató kérdéseit Böjte Csaba. Pozitívumkén említette azt a kezdeményezést, hogy Érmellékén fociakadémiát hozzanak létre, elmondása szerint ez a gyerekek, fiatalok számára nagyon sokat jelenthet.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes videóban üzent a megjelenteknek
Fotó: Gyerkem Jézus Stúdió-archív

A húsz szakmai előadás között többek között Papp Gyula, a Biharért Alapítvány vezetője Álmosdi kitekintés címmel tartott előadást, melyben részben a település történetét mutatta be, majd elhelyezkedését a régióban. Kiemelte a település nevezetességeit, részletesen bemutatta a Kölcsey-emlékházat, annak egyediségét és jelentőségét, valamint a Bocskai-szabadságharc álmosdi vonatkozásait, s természetesen a Bocskai-emlékművet.

Többen segédkeztek

– Ez a program egy ROHU-projekt keretében valósult meg, ennek koordinálója Erdei Gábor és Kanur Tibor volt. Erdei Gábor, az Érmelléki Népfőiskola Egyesület vezetője és a projekt házigazdája, Papp Gyula, a Biharért Alapítvány vezetője, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány megalapítója, valamint Jaczkó Dániel álmosdi görögkatolikus parókus kiemelt munkát végeztek a szervezésben. A vírusos helyzet sajnos megnehezítette mind a munkánkat, mind pedig az előadók munkáját, hiszen alkalmazkodnunk kellett az adott körülményekhez. De azt gondolom, hogy 2 év múlva sikeresen folytathatjuk egy másik érmelléki településen a munkánkat – részletezte Nagy Gergő.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában