behajtás

2020.10.24. 19:42

Életre kelt a sokat látott Kilenclyukú híd – fotókkal

Az ősz beköszöntével elérkezett a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep és Darufesztivál ideje.

Fotó: Kiss Annamarie

A hideg idő beálltával a Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve, a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek. Az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre, hiszen az állat a „havat hazahozta a hátán”, vagyis már nem talált táplálékot a határban.

Szombat délután pásztorok, jószágok és fogatok érkeztek a sokat látott, de még mindig szolgáló Kilenclyukú hídra. Először 200 darab fekete és fehér rackajuh és 50 magyar merinó kelt át a hídon. Őket követték a puszta csikósai priccsben, karikás ostorral a kezükben. A csikósi után a Mátai Ménes fogatai következtek, a bátrak fogata, a pusztaötös sem maradt el. Továbbá láthattuk a hatos szürke marha és a – ritkaság számba menő – négyes bivalyfogatot is.

Idén is helytálltak

A pásztorok, a fogatok és a jószágok érkezése után Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Természetvédelmi és Gémmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte az igen nagy számban megjelent közönséget.

– Mint minden évben az ősz beköszöntével, készülődvén a télre a pásztorok behajtják a pusztán legelő állatokat. Ez az ősi hagyomány több mint ezerszáz éves, a kultúránk része, nemcsak gyakorlati jelentősége van, hanem egyben a múltunkat is jelenti – fogalmazott Medgyesi Gergely Árpád, hozzátéve: jöhetett a török, a tatár, lehettek járványok, az állattartó pásztorokra minden körülmények között lehetett számítani. – Pásztoraink a vírus miatti megszorítások mellett is tisztességgel helytállnak – fogalmazott az ügyvezető.

Fotó: Kiss Annamarie

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei elnöke ekképp szólt a megjelentekhez: – Nagyon sokan leírták a pásztorkultúrát, azt gondolták, hogy erre nincs szükség, ez valami avítt dolog, de nem tudhatjuk, mi lesz száz év múlva. Azt gondolom, akár újra eljöhet az az idő, amikor újra felértékelődik ez a tudomány – mondta Szólláth Tibor.

A régi számadói rendszer hagyományai szerint a megbízott számadók bemutatták a kezük alá adott állományt, a szaporulatot, illetve az elmúlt időszak eseményeit is. Tisztelegve a régi pásztorok előtt a Hortobágy Örökös Pásztorait is köszöntötték, majd a Hortobágy fotósa címet is átadták. A pásztorok ma már barátként köszöntik Derencsényi István fotóriportert, aki a puszta szépségét és mindennapjait gyakran megörökíti, az évek óta tartó elkötelezettsége miatt választották őt a Hortobágy fotósának. A rendezvény zárásaként csikós és pusztaötös bemutatót láthattak a behajtási ünnepség résztvevői.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában