Tisztújítás

2020.09.21. 17:42

Újrázik a debreceni DOSZ-elnök

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke 2021. január elsejétől újabb egy évig áll az országos szövetség élén.

A járványhelyzetre tekintettel a szokásostól két hónappal korábban tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Doktoranduszok Országos Szövetsége. A szeptember 14-ei ülésén a testület újraválasztotta a jelenlegi elnökség tagjait, így 2021-ben is Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának vezetője irányítja az országos szövetséget.

Molnár Dániel az egyetemi portálnak elmondta, hogy a DOSZ-t is komoly kihívások elé állította a koronavírus-járvány, így számos alternatív megoldást kellett kidolgozni, hogy el tudják érni az idei évre tervezett célokat. A közösség- és tudományszervezési tevékenységüket a kialakult helyzet miatt újra kellett strukturálni, néhány eseményt későbbi időpontra helyeztek át.

– A DOSZ legnagyobb rendezvénye minden évben a Tavaszi Szél Konferencia, az idei, 23. tanácskozást május helyett októberben rendezzük meg online formában az aktuális házigazda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közreműködésével. Eddig több mint négyszázan jelentkeztek, így reméljük, hogy a rendhagyó formátum dacára egy sikeres rendezvényt tudunk levezényelni – bizakodott az elnök.

Molnár Dániel hozzátette: az idei évre terveztek egy DOSZ Roadshow-t is a doktori képzés népszerűsítésére, ám ennek kezdetét 2021 tavaszára halasztották. Olyan intézményekben jelennek majd meg, ahol doktori képzés folyik, és a graduális hallgatók figyelmét hívják fel a tudományos pálya fontosságára.

– Az idei évből eddig eltelt időszak hűen tanúskodik arról, hogy a DOSZ által kifejtett érdekképviseleti tevékenység még nagyobb sebességbe kapcsolt. Nagy örömünkre szolgált, hogy sikerült megoldani egy eddig rendezetlen kérdést, miszerint a szabályozási hézagok hátrányos helyzetbe hozhatták volna a doktori képzésben résztvevőket, ugyanis a képzés utolsó évében járó állami ösztöndíjas doktoranduszok júliusi és augusztusi ösztöndíjának kifizetési alapja kérdőjeleződött meg. Sikerült egy áthidaló megoldást találnunk, de a szabályzati környezet áttekintését követően egy módosító javaslatot is eljuttatunk a fenntartó Innovációs és Technológiai Minisztérium részére, amellyel véglegesen felszámolható a fennálló anomália. A DOSZ számára rendkívül fontos a doktori képzések minőségbiztosítása, ezért folyamatosan erősítjük jelenlétüket a Magyar Felsőoktatási és Akkreditációs Bizottságban is – tájékoztatott az újraválasztott vezető.

A DOSZ elnöke elmondta, hogy ősszel indul a Belügyi Tudományos Tanács szervezetével közösen alapított, a biztonságot komplex módon, tudományterületeken átívelő formában vizsgáló új tudományos folyóirat. A Scientia et Securitas negyedévente fog megjelenni, egy szám angolul, három pedig magyarul, az első idén ősszel.

Molnár Dániel kifejtette, hogy a szövetség célja a fiatal magyar kutatók helyzetének javítása, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériumával dolgoznak a doktori képzés családbarátabbá tételén, a családalapításhoz és az otthonteremtéshez is segítséget kapnának az ifjú tudósok.

Fotó: unideb.hu

– A doktori képzés népszerűsítése és képzésben résztevők számának növelése a cél az új képzési formával, a Kooperatív Doktori Programmal. Fontos célkitűzés, hogy a kutatás-fejlesztés-innováció területén bővítsük a műszaki, informatikai, matematikai, természettudományi szakemberek számát. Olyan doktoranduszoknak ajánljuk a doktori iskola és a vállalatok együttműködésével megvalósuló programot, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi, gazdasági hasznosításában. A DOSZ szerepet vállalt a Kooperatív Doktori Program előkészítésében és kialakításában, valamint a folyamatos monitorozásában is részt vesz majd. A jelentkezési adatok és visszajelzések alapján azt mondhatjuk, hogy nagyon népszerű az új képzési forma – jelentette ki a DOSZ újraválasztott elnöke.

Molnár Dániel mellett még két debreceni kötődésű tagja lett a Doktoranduszok Országos Szövetség új elnökségnek: Bihari Erikát, a DE DÖK elnökhelyettesét és Körösparti Péter korábbi DE HÖK-elnököt is a DOSZ Felügyelő bizottsági tagjává választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában