madarak paradicsoma

2020.09.15. 19:33

Több mint száz fecske él a nyíradonyi mester üzemében

A néphiedelem Isten áldásának tartja, ha valahol fecske fészkel; Nádróék üzemében közel ötven fészek van.

Fotó: Molnár Csilla

– Természetszerető ember lévén mindig szerettem az állatokat, a madarakat különösen csodáltam. A fűrészüzemem régen lóistáló volt, s úgy 15 évvel ezelőtt kezdtek a fecskék beköltözni, s minden évben egyre több jött vissza. Mikor láttam, hogy van 8-10 fészeklakónk, akkor egyre erőteljesebben kezdtünk rájuk figyelni, s a dolgozóinkkal is abban állapodtunk meg, hogy vigyázunk rájuk. Azért van a létra odakészítve, ha netán kiesik egy fióka, akkor munkások tudják visszatenni a fészekbe – mondja Nádró János vállalkozó.

Fotó: Molnár Csilla

Nem zavarja a fűrészgépek hangja

A múltkoriban 112 fecskét számolt össze a tulajdonos. Mondja, hogy az idei év a tavalyihoz képest jóval aktívabb volt, sok fióka repül ki idén ősszel.

– Sok munkát adnak a fecskék, mert rengeteg piszok van utánuk, de időt és pénzt nem sajnálunk erre. Tisztában vagyunk a madár fontosságával, ezért itatóhelyet is kialakítottunk számukra – mondja. Tavasszal és ősszel is kimeszelik az üzemet, amelyben a sok fészeklakó él, s amikor elröpülnek melegebb éghajlatra, a gépeket is letakarítják.

Fotó: Molnár Csilla

Érthető, hogy helyi kezdeményezésre János üzeme és házának kertje is megkapta a madárbarát jelzőtáblát.

Molnár Csilla

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában