„Jónak kell lenni”

2020.09.08. 07:53

Századik születésnapot ünnepeltek Hajdúsámsonban

Sztancs Sándorné, Fekete Erzsébet augusztus 26-án töltötte 100. életévét. Ritka ez egy emberi létben.

Fotó: Dandé Melinda

Erzsike néni vérnyomáscsökkentőn kívül nem szed más gyógyszert, egészséges, nem fáj semmije. Elmondása szerint nem feküdt soha kórházban, nem volt beteg.

Hogy mi a titok? Szerinte egyszerű: jónak kell lenni. Szegények voltak mindig, de szerették egymást, a szeretet a legfontosabb számára. Erzsike néninek korán meghalt az édesanyja, mostoha anyukája lett, de kapcsolatuk szeretetteljes volt. Szülei gazdálkodtak, mint sokan akkoriban, ő is sokat besegített a házi teendőkben.

Fotó: Dandé Melinda

Takarító volt, cukrász lett

Fiatalon ment férjhez, Sztancs Sándorhoz, aki a vasútnál dolgozott. Akkor még udvaroltak a férfiak a kiszemelt menyecskének. Így tett Sanyi bácsi is. Egy évig kísérte haza Erzsike nénit, majd egy életre egymáshoz kötötték életüket. Két gyermekük született házasságukból, Sándor és Erzsike, bábaasszony segítette őket a világra. Erzsike néni cukrászdában dolgozott nyugdíjazásáig. – Takarítással kezdtem ott dolgozni, de mindig sütöttem otthon, így ott is segítettem. El akartam már jönni onnan, de marasztaltak, maradjak süteményeket készíteni – árulja el beszélgetésünk alatt a 100 éves néni. – Mi szegények voltunk, de szeretetben éltünk. Minket mindenki szeretett, a szomszédjainkkal is nagyon jó, életre szóló barátság alakult ki – tette hozzá.

Párját már elveszítette, de az élet és a szeretet kárpótolta őt. Hihetetlen egészségnek örvend a mai napig az ünnepelt, szemüveg nélkül olvas, mai napig varr, egy nyolcéves kislányt ő tanított meg nemrég varrni.

Erzsike nénit e nem mindennapi alkalmon köszöntötte Hajdúsámson Város Önkormányzata nevében Dandé Lászlóné alpolgármester és Feketéné Fábián Andrea anyakönyvvezető, akik átadták az önkormányzat emléklapját és ajándékait.

DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában