Lombok között

2020.09.27. 12:43

Őszi túra a Gúthi-erdőben – fotókkal

Nincs is jobb kikapcsolódás, mint egy hosszú séta a fák rejtekében.

Fotó: Kovács Mihály

Az erdők szezonja örök. Nincs olyan része az évnek, amikor valamiért ne lenne érdemes kirándulást tenni valamely közelünkben lévő rengetegben, ezek közt viszont egy őszi séta adja a legszínesebb élményt.

A Nyírerdő Zrt.-hez tartozó Gúthi-erdő kerékpárral is jól megközelíthető, több mint 5 ezer hektáron terül el. Leginkább tölgyeiről híres, sőt az alföld legnagyobb kiterjedésű összefüggő, zárt gyöngyvirágos tölgyese is itt található, de találkozhatunk akáccal, nemesnyárral, fenyvessel is, ezek a fák pedig egy páratlan dámvadállománynak adnak otthont. A szarvasok olykor meg is mutatják magukat, nem ritka, hogy együtt szökellnek az erdő fái mentén haladó kirándulókkal. Kedvelt célpont az erre járók körében az az Árpád-kori román stílusú templom romja, amely egy keskenyebb ösvényről jól megközelíthető. A 13. századi épület maradványait egy kisebb liget öleli körbe.

Az emberi felelőtlenség sajnos errefelé is megmutatta magát, egyes területeken több szeméttel találkozni, mint lehullott levéllel.

A hulladék a külső, szellősebb részeken jellemző, beljebb hatolva szerencsére megszűnni látszik ez a probléma, már csak érintetlen természet hever a lábunk előtt, az egyetlen problémát csak a hatalmas koronás keresztespókok hálói jelenthetik. Ezeket talán mégis jobb elkerülni.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában