fotókkal

2020.09.07. 13:57

Megújult közösségi tereket adtak át a Debreceni Egyetemen

Huszonegyedik századi, ugyanakkor értékőrző átalakításokat végeztek az egyetemen.

A tradíció és az innováció jegyében újultak meg a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár új terei. A hétfői ünnepélyes átadóünnepség előtt Karácsony Gyöngyi főigazgató mutatta be az átalakítás eredményét Szilvássy Zoltán rektornak, Bács Zoltán kancellárnak, valamint Gulyás Tibor helyettes államtitkárnak.

– Megújult a nagy olvasóterem, ahol ugyan kisebb kapacitással, de nagyobb és változatos személyes tereket alakítottunk ki – mondta Karácsony Gyöngyi, a könyvtár főigazgatója az átadóünnepségen. A kölcsönzéssel kapcsolatban kiemelte, lényegében önkiszolgálóvá vált. – A könyvtárossal való kontakt elkerülhető – jelentette ki. Kialakítottak még olyan új helyeket, ahol kulturális programokat lehet majd szervezni, valamint tanárképzést szolgáló kreatív műhelyet is.

Az átalakítások az egyetem két legnagyobb kapacitású könyvtárát érintették. Az Élettudományi Könyvtárban tanulószobákat létesítettek és vegyes, élénk színvilágú tereket alakítottak ki, amelyek sokkal jobban szolgálják a hallgatókat. Az egyetem főépületében mintegy 1200 négyzetméteren végeztek újításokat.

„Alapvetően átalakult valamennyi publikus terünk, ahol ügyfeleink megfordulnak”

– mondta Karácsony Gyöngyi. Hozzátette, kifejezetten a hallgatói terek megújítása volt a célpont.

Modernizált terek

– Ahogy a lélek megtisztul a templomban, úgy a könyvtárban az ember gondolatai tisztulnak meg – jelentette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Elmondta, ez egy „szenzációs építmény”, hiszen van benne kreatív szoba, klubszerű elemek, építészetében és informatikai hátterében teljes mértékben kiszolgálja az interaktív ismeretek elsajátítását a klasszikus, frontális oktatással szemben.

„Ennél fontosabb az, hogy az összes szobának van egy különleges hangulata”

– hangsúlyozta Szilvássy Zoltán. Hozzáfűzte, fókuszban talán a tanárképzés és a tanárok munkáját megkönnyítő infrastruktúra és atmoszféra uralkodik a terekben.

Fotó: Kiss Annamarie

Az eseményen részt vett Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős államtitkára is. – A környezet megújítása mellett egy olyan új szemlélet jelent meg az intézményben, ami már a kreatív tereket és a közös munkát helyezi előtérbe – emelte ki Gulyás Tibor. – Emellett hangsúlyossá válnak az olyan képzési és csoportos munka technikai feltételei, amelyek mindannyiunk jövőjét jelentik.

Tradíció és innováció

– Itt egy igazi műhelymunka folyik a könyvtárban – állapította meg Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Mint kifejtette, a megújult terek 400 millió forintos pályázatnak köszönhetően készültek el, az összegből 100 millió forintot saját forrásból biztosított az egyetem. Szerinte ebből is látszik, hogy a beruházásokhoz nem csak pályázati forrást keresnek. – A szándékunk ennek a térnek az átalakításával az volt, hogy kívülről és távolról is vonzó legyen – emelte ki Karácsony Gyöngyi főigazgató. Elmondta, hogy mivel értéket őriznek, ezért „tisztelettel nyúltak” a terekhez, és igyekeztek az épület jellegéhez alkalmazkodni. Ugyanakkor szerettek volna „nagyon 21. századit” létrehozni. – Nemzeti könyvtárként azonban a kultúra megőrzése és szétsugárzása is fontos volt – hangsúlyozta a főigazgató. Kifejtette,

a terekben van lehetőség elmélyülten olvasni, tanulni, ehhez személyes tér áll rendelkezésre, hiszen megnagyították a tanulóhelyet. Emellett a csoportos gondolkodásra, kreatív kikapcsolódásra is lesz lehetőség.

GCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában