Megszokták a jelenlétüket

2020.09.17. 11:30

Még nem kellett komolyabban fellépniük a megyei iskolaőröknek

Az iskolaőrök eddig a jelenlétükkel segítették a rend megtartását.

20200914 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló Iskolaőr a Vegyipari középiskolában.

Fotó: Molnár Péter

Hajdú-Bihar megyében összesen harminc iskolaőr állt szolgálatba szeptember elsején a megye több általános iskolájában, valamint szakképzési intézményében. A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) mind a tizenegy intézményében vannak iskolaőrök.

– A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tisztjei még augusztusban felkeresték a vezetőket, és vázolták a leendő iskolaőrök feladatait, az együttműködési szerződés tartalmát. Az iskolaőrök a szakképző intézmények rendjének fenntartásával összefüggő kérdésben tehetnek javaslatot, hozhatnak döntést és szükség esetén intézkedhetnek. Az iskolák elsősorban preventív tevékenységként határozták meg az iskolaőrökkel kapcsolatos elvárásaikat, kiemelten a zavartalan működés biztosítását – beszélt a tapasztalatokról Hámori Éva, a DSZC főigazgatója. Mint mondta, kíváncsian várták, mennyire lesz az országos szinten megfogalmazott alapelvárásokkal és a helyi igényeinkkel összhangban az iskolaőr konkrét tevékenysége és a személyisége.

Igény van rájuk

Az iskolaőrök az iskolai nyitóértekezleteken mutatkozhattak be személyesen az intézmény oktatóinak, dolgozóinak, elősegítve ezzel is a megfelelő együttműködés kialakítását.

– A rend civil ruhás őreinek megjelenése intézményeinkben eleinte a diákok számára furcsa volt, de jelenlétükhöz az elmúlt két hétben mindenki hozzászokott, sőt az alkalmazotti közösségeknek is tiszteletbeli tagjává váltak.

„Ma már tanulóink és a szülők is bizalommal fordulnak hozzájuk tanácsért, de támogatásukat az osztályfőnökök is igénylik. Munkájukat nagyon komolyan veszik, de nem lépik át a pedagógiailag elfogadott határokat. Ez megnyugtatta az elvétve előforduló kételkedő oktatókat és a szülőket is”

– beszélt az eddigi tapasztalatokról a főigazgató. Hozzátette: – Iskoláinkban az elmúlt két hét alatt semmilyen rendbontással, fegyelmezetlenséggel, agresszióval járó esemény nem történt, így ilyen jellegű beavatkozásra nem volt szükség. Az iskolaőrök az eddigiekben jelenlétükkel segítették a rend, a fegyelem, a nyugodt, békés környezet megteremtését – tudatta Hámori Éva.

Betartatják a szabályokat

A főigazgató elmondta, az iskolaőrök a háttérből követik az eseményeket. Rugalmasan állnak a járványhelyzet miatt bekövetkezett munkarendi változásokhoz. Feladatuk most elsősorban az iskolában tartózkodó diákok figyelmeztetése a járványügyi előírások betartására, a maszk közösségi terekben való kötelező viselésére, a kézfertőtlenítésre, a távolságtartás szabályainak betartására. A portánál figyelmeztetik az iskola épületébe érkező idegeneket a belépési szabályokra.

– A tanulók többsége elfogadó és együttműködő, míg az ellentmondó diákok esetében az őrök udvarias fellépéssel segítik a meggyőzést. Más ügyben beavatkozniuk eddig nem kellett, reméljük, hogy ez a továbbiakban is így marad. Az iskolaőrök nemcsak az épületen belül, hanem annak közvetlen környezetében is látnak el feladatokat, segítve az ügyeletesek munkáját. Alkalmanként az iskolai rendezvényeken és tantestületi értekezleteken is jelen vannak – mondta Hámori Éva.

Iskolaőr a Debreceni SZC Vegyipari Technikumában | Fotó: Molnár Péter

Az iskolai erőszak ellen

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jött létre. A Napló megkeresésére a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság elmondta, milyen hatáskörrel bírnak az új kollégák.

– Az iskolaőr kijelölt köznevelési és szakképzési intézményeiben segíti az intézmény rendjének fenntartását. A tanulók vagy az intézmény dolgozóinak biztonságát sértő vagy veszélyeztető cselekményeket megakadályozza, megszakítja, a sérelmükre elkövetett jogellenes cselekményeket megelőzi. Az iskolaőrök olyan közfeladatot ellátó személyek, akik alapvetően segítőként vesznek részt az intézmények életében, munkájuk jellemzően bűnmegelőzési természetű: céljuk az intézmény rendjének fenntartása, az iskolai erőszak, konfliktusok megelőzése, megszüntetése – fogalmazott a megyei kapitányság.

Ha a helyzet úgy kívánja

Az iskolaőrök olyan közfel­adatot ellátó személyek, akik ugyan rendelkeznek kényszerítő eszközökkel, fegyverhasználati joguk azonban nincs. – Fontos hangsúlyozni, hogy az iskolaőr a rendelkezésére álló kényszerítő eszközöket csak a legszükségesebb esetben, akkor használhatja, ha a saját önvédelme ezt megköveteli, vagy ha valaki testi épsége veszélybe kerül. Törvény rögzíti egyértelműen, hogy az iskolaőr milyen célból milyen intézkedéseket foganatosíthat, illetve mely kényszerítő eszközök alkalmazására jogosult – szögezte le a rendőrség.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában