A fenntartható jövőért

2020.09.04. 16:42

Környezetvédelmi munkacsoport alakult Debrecenben

Új környezetpolitikát hirdetett meg Papp László, a cívisváros vezetője a Debrecen 2030 program keretében.

Fotó: Matey István

A zöldebb jövő megvalósításáért való törekvések egyebek mellett a stratégiában, a Civaqua-programban, a napelemparkok telepítésében, a Zöld Város projekt továbbvitelében, az energetikai fejlesztésekben, továbbá a zöld buszvárók létrehozásában is nyomon követhető. Az új környezetpolitikai elképzelések megvalósulását a jövőben környezetvédelmi munkacsoport is segíti.

Szakmai háttér

Papp László polgármester a munkacsoport pénteki, Debrecen-Halápon tartott bemutatásán úgy nyilatkozott: a több évtizedre hatást gyakorló elképzelésekből nem marad el a környezettudatosság, a fenntarthatóság gondolatisága, hiszen enélkül nem lehetne a jövőt építeni.

A városvezető arról is beszélt, hogy az újonnan megalakult közösség környezetvédelmi szempontból jelentős programelemeknek a megvalósítását tudja a jövőben hatékony javaslatokkal, megoldásokkal, tanácsadással támogatni. – A legtöbbet emlegetett fejlesztési programsorozatunk az elmúlt időszakban a Zöld Város program, amelynek keretében elsősorban szürke városi zónák, lakótelepek megújítása történt. Az élhetőbb környezet biztosítása érdekében ezeket a projekteket a jelenlegi tárgyalásaink alapján, a 2021-2027-es Európai Uniós programozási időszakban is tovább visszük.

„Az egyik legjelentősebb fejlesztésünk az elmúlt időszakban a Civaqua-program,”

amelynek megvalósításához elkezdődött az előkészítés. A munkacsoport valamennyi tagja egyértelműen elkötelezett ennek a beruházásnak a megvalósítás amellett. Debrecen bizonyos szempontból nagyon szerencsés, hiszen a zöld felületeket alapul véve elmondható, az egyik legnagyobb városi parkerdei rendszerével bír. A víz hiányzik a városból, azonban együtt gondolkodva, közös megoldásokat használva és a Civaqua-programot végrehajtva ez is elérhető közelségbe kerülhet hozzánk – mondta.

Fotó: Matey István

Megszólítanak

– A célunk, hogy jobb állapotban adjuk majd át a gyermekeinknek, az unokáinknak a várost, mint, ahogyan mi megkaptuk az elődeinktől. A munkacsoportban az idős korosztályt képviselő szakemberek és fiatalok egyaránt vannak, ami azért nagyon fontos, mert az a célunk, hogy minél több debrecenit szólítsunk meg. A koronavírus-járvány megnehezíti a találkozást, azonban arra készülünk, hogy a jövőben minél több fórumon, minél több beszélgetést, párbeszédet folytassunk kötetlen formában a város polgáraival – hangsúlyozta Balázs Ákos,városüzemeltetésért és környezetvédelemért felelős alpolgármester.

Együtt gondolkodnak

Az újonnan alakult közösség emberei saját életükben, hivatásukban, szakterületükön kötődnek a zöld ügyekhez. Van közöttük egyebek mellett ökológus, természetvédelmi– vagy kertészmérnök, egyetemi docens és adjunktus, illetve környezetgazdálkodási agrármérnök is. A kommunikációs és tudományos szakembereken kívül pedig ismert debreceniek, többek között rádiós műsorvezető vagy többszörös világ- és Európa-bajnok uszonyos úszó is a csoporthoz csatlakozott, hiszen szívügyüknek tekintik a város jövőjét. A társadalmi testület tagjai egyetértenek abban, hogy a természet megóvását, valamint az értékek gyarapodását képviselő törekvéseikkel Debrecen város lakóinak jövőjét szolgálják.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában