már igényelhető

2020.09.18. 15:16

Ismét osztanak zöld zsákokat, az avarégetés visszaszorítása a cél

Idén mintegy 200 ezer lombgyűjtő zsák áll a debreceniek részére, ingyenesen.

Fotó: Matey István

Az avarégetés visszaszorítására idén is díjmentesen biztosít az önkormányzat zöld zsákokat a debreceni lakosoknak. Változás, hogy míg ezeket korábban személyesen, az önkormányzati képviselők adták át, addig jelenleg, a járványügyi helyzetre való tekintettel interneten lehet az igénylést leadni.

Fotó: Matey István

„A korábbi évekhez képest sokkal több zsák áll a rendelkezésre, az elmúlt évben 70 ezret osztottunk ki, idén pedig 200 ezer darabot lehet igényelni.”

– Ez azt jelenti, hogy bárki, aki leadja az igénylését, annak öt darabot eljuttatnak az AKSD Kft. munkatársai a szemétszállítási napokon. A kérelmet egy internetes felületen – az amikertunk.debrecen.hu oldalon – lehet leadni, mely azt a célt szolgálja, hogy a járványhelyzetben minél inkább kerüljük a találkozásokat – mondta Balázs Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester pénteken, a Szabó Pál utcán tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Matey István

Már igényelhető

Papp Viktor Fidesz frakcióvezető, a városrész önkormányzati képviselője ismertette, a Fidesz-KDNP frakció kezdeményezésére indult el 10 éve a lombgyűjtő zsákok osztása.

„Szeptember 18. és október 2. között lehet igényelni, a kért zsákokat pedig szeptember 28. és október 9. között osztják szét. Fontos, hogy azok sem maradnak lombgyűjtő zsákok nélkül, akik nem tudnak saját maguk regisztrálni, egy e-mail címről ugyanis több lakcímre lehet kérni a szállítást.”

– A kerttel rendelkező, lakótelepen élők is kaphatnak, nekik azonban nem az AKSD, hanem az önkormányzati vagy közös képviselő fogja eljuttatni a zsákokat – mondta.

Fotó: Matey István

Egyre zöldebb

A sajtótájékoztatón elhangzott, Papp László, Debrecen polgármestere a D2030 program keretében új környezetpolitikát hirdetett a cívisvárosban. Ennek részeként a tavalyi évben már 7 ezer komposztáló edényt osztottat szét a lakosok körében. Elindult a faültetési program, melynek célja, hogy még zöldebb legyen a város, 10 ezer fát ültetnek a következő években. A tömegközlekedési zöldítés is fontos feladat, ennek során Magyarországon először Debrecenben indult el a Zöld Busz program. A környezet védelméért továbbá megújuló energiaforrások – napelemeket – is felhasználnak majd, hulladékválogató üzem is létesült, valamint zöld buszvárókat is kialakítottak. Balázs Ákos elmondta, a levegő minőségére is figyelnek, elindítottak egy olyan programot is, ami a szállópor koncentrációját csökkenti. Ezen kívül pedig a parlagfű irtásában is külön csoportok vesznek részt a lakosok egészségének megóvásáért.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában