kritika nélkül

2020.09.26. 17:30

Egy elkapott pillanat rangos elismerése – díjazták a Napló fotóriporterét

Kovács Péter tízévesen vette első fényképezőgépét, nemrég pedig országos díjat nyert munkájával.

Fotó: Kovács Péter

 

Fotó: Nagy Emese

A huszonegy éves egyetemista fotóival gyakran találkozhatnak nemcsak a Napló, hanem az országos lapok olvasói is. Péter nemrég a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének országos versenyén első helyezést érte el saját korcsoportjában. Hogy melyik megörökített pillanat miatt kapta ő a legjobbat megillető kitüntetést, a Naplónak mondta el.

– A budapesti Akvárium Klubban rendezték meg a napokban azt a díjátadó gálát, melyre 27. DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázat címmel várták három korosztály legjobbnak vélt fényképeit és fotósorozatait – kezdte Kovács Péter, aki a felsőoktatási korcsoport fotóriporter szekciójában jelentkezett a megmérettetésre. A püspökladányi fotós többek között azt a tűzesetet is megörökítette, mely tavaly november elején készült a településen történt gázrobbanáskor, és az eseményről készült fotósorozat juttatta végül a magyar diáksajtós élet legrangosabb, nemzetközi szinten is jegyzett elismeréséhez.

A tavaly novemberi, püspökladányi tűzvészről készült fotósorozat juttatta Kovács Pétert a díjhoz
Fotó: Kovács Péter-archív

Semmilyen kritika

Nemcsak a tűz, hanem az arról készült sorozat is gyorsan terjedt, és szerencsére ez utóbbi országos szinten is eljutott az olvasókhoz. – A gázrobbanásról készült képek különlegessége, hogy mivel

„az egész hirtelen történt, profi képeket csak én készítettem, emiatt az egész ország átvette őket”

– fejtette ki a győztes pályamű alkotója. A Napló kérdésére Péter azt is elárulta, hogy hatalmas hőség volt a robbanás idején azon a területen, ahol fényképezett, sőt, körülötte az avar is lángra kapott. Tehetségét és bátorságát a szakmai zsűri tagjai (Brebelcz Kriszta dizájner, Kecskeméti Dávid és Ladiánszki Máté fotóriporterek) az első helyezésen túl azzal is elismerték, hogy az átadóünnepségen semmilyen kritikával nem illették a robbanást bemutató képsorozatot.

Apáról fiúra

Kovács Péter a Naplónak fel­elevenítette azokat a pillanatokat is, melyek mind közelebb és közelebb vitték a hobbiból lett hivatás felé. Mint elmondta, először édesapjával, a Napló újságírójaként tevékenykedő Kovács Zsolttal közös kiránduláson vett kezébe fényképezőgépet, tíz-tizenegy évesen pedig már saját zsebpénzét sem sajnálta az első tükörreflexes készülék beszerzésére. – Édesapámat innentől kezdve már a saját gépemmel kísértem el sajtóeseményekre, de maradandó élmény volt az is, amikor tizenhárom évesen az első NB I.-es futballmérkőzést örökíthettem meg Diósgyőrben – idézte fel az ifjú tehetség. Ahogy teltek az évek, Péter életében hobbiból munkává nemesedett a fényképezés, ma már az egyetemi tanulmányai mellett legszívesebben sportesemények és a csillagos ég megörökítésének szenteli idejét.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában