Fókuszban az erdők védelme

2020.09.03. 11:46

Az ország másik végéből is érkeztek a böszörményi természettáborba

Növényeket ültettek ki és gondoztak, odúkat ellenőriztek az erdőben.

Fotó: Zöld kör-archív

Augusztus utolsó napján ért véget az a tíznapos tábor, amelyet a hajdúböszörményi székhelyű Zöld Kör szervezett a Bodaszőlő melletti Város-erdőben, a Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek Natura 2000-terület biológiai sokféleségének megőrzése érdekében. Mint arról Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke tájékoztatott, az egész bolygót tekintve fogyatkoznak a természetszerű erdők, amely alól a Kárpát-medence erdei sem kivételek. Fás élőhelyeink szerepe az ökoszisztéma egészet tekintve igencsak jelentős, ezért ezek értékeinek megismertetése és védelme fontos feladat. Ennek jegyében rendezték meg immár harmadik alakalommal a Nagyerdő természetvédelmi önkéntes tábort.

Fotó: Zöld kör-archív

A gyöngyvirágos-tölgyesben

– Az elmúlt években voltak Romániából érkezettek is, az idén viszont csak hazai résztvevők látogatták a tábort. Ők túlnyomórészt hajdúsági diákok és egyetemi hallgatók voltak, de akadt a kéttucatnyi táborozó között veszprémi, szolnoki és kisvárdai érdeklődő is. A táborozók délelőttönként az erdőség növény- és állatvilágának, valamint veszélyeztetett élőhelyeinek védelmében tevékenykedtek a szervezők szakmai irányítása mellett. Kiültettek és gondoztak közel kétszáz tő, kipusztulás szélére sodródott lágyszárút és cserjét, továbbá közel öthektárnyi helyi jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló gyöngyvirágos-tölgyes erdőrészt tisztítottak meg az elburjánzó özönnövényektől. A tavaly kihelyezett denevérélőhelyek monitoringját és karbantartását is elvégezték, emellett agyagból, kézzel fecskefészkeket is készítettek, valamint darazsak és más beporzók számára alakítottak ki mesterséges élőhelyeket. Délutánonként ismeretbővítő előadások, túrák és foglalkozások színesítették a programot – tájékoztatott a tábor programjáról Molnár Antal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában