„Debrecenbe kéne menni...”

2020.09.01. 17:07

A Mesterségek ünnepével nyit a megújult Tímárház

A szeptember 5-i programsorozat két helyszínen várja majd a népművészet kedvelőit.

Fotó: Matey István

A DMK Belvárosi Közösségi Házában ismertették kedd délelőtt a felújított Tímárház és Kézművesek Házának átadásával egybekötött „Debrecenbe kéne menni...” elnevezésű kezdeményezést. A sajtótájékoztatón Puskás István alpolgármester elmondta, fontos, hogy Debrecenben csak a nagy kulturális intézmények korszerűsödjenek, mint például a Latinovits Színház, hanem a Borsos-villához hasonlóan a kisebb közösségek tereiként többek között a Tímár ház is. – A Tímárház különleges helye Debrecennek, mivel dedikált feladata a város kézműves-hagyományainak őrzése. Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója kiemelte: egy sikeres pályázatnak köszönhetően 120 millió forint állt rendelkezésre az intézmény korszerűsítéséhez, melyet a debreceni önkormányzat további 20 millió forinttal egészített ki. – A Tímárház ezzel a regionális népművészeti központtá vált – hangsúlyozta.

Fotó: Matey István

A hagyomány a régi, a stílus új. Ezt már Mátrai-Nagy Andrea Bíborka, a Tímárház-Kézművesek Házának egységvezetője mondta a korszerűsített Tímárházról, majd hozzáfűzte: modern, komfortos, de régi patinájú maradt Debrecen „kincsesháza”, mely ezentúl megújult, innovatív módon őrzi majd tovább a kézművesértékeket. – Az új terek és előadótermek kialakítása, valamint az infrastrukturális fejlesztés lehetővé teszi, hogy oktatás és képzés is megvalósulhasson akár alap-, vagy magasabb szinten a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt – fogalmazott a Tímárház egységvezetője, majd összefoglalta a szeptember 5-i nyitónap legfontosabb tudnivalóit. – A gyerekek népi kézműves-foglalkozáson vehetnek részt, emellett az újonnan létrehozott jurtában népmesét hallgathatnak. A felnőtteket kézműves-bemutatók várják, ahol azok a szakemberek is közreműködnek, akik az új műhelyekben foglalták el helyüket – tájékoztatott a Tímárház vezetője.

Fotó: Matey István

Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke arról a találkozóról beszélt, mely a Mesterségek ünnepének észak-alföldi, régiós programjaként a Dósa nádor téren várja szombaton a látogatókat. Mint elmondta, a népművészeti nap három megye kilenc szerzetének kilencven közreműködőjével valósul majd meg, és a mesterségbemutatókon kívül érdekes kísérőprogramokkal, vásárral, tánccal-zenével és játszóházzal várják a közönséget szeptember 5-én.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában