egy pici debrecennel

2020.08.07. 09:00

Szarvas és környéke remek kirándulóhely

A jelenlegi egészségügyi helyzetben kellemes belföldi kirándulóhelyet, kikapcsolódást, szabadidős programot biztosít a város és legnagyobb turisztikai látványossága, az arborétum.

Fotó: Péter Imre

Növények 82 hektáron

A jól megközelíthető, nagy parkolótérrel rendelkező, Holt-Körös partján elterülő hatalmas kert alapítója Bolza József. A Pepi grófként ismert alapító halála után örököse, Bolza Pál folytatta az arborétum bővítését, aki világhírű kertet varázsolt a Körös-partra. A Szarvasi Arborétum az ország egyik legnagyobb arborétuma, amely 1943-tól természetvédelmi terület. A Hármas-Körös holtága mellett, egy 82 hektáros területen fekszik. Itt található az ország egyik legjelentősebb élő fagyűjteménye, ahol 100 éves mocsári ciprusokat és mamutfenyőket is megcsodálhatunk. Öt növénygyűjtemény várja a látogatókat: a Pepi-kert, a Törzsültetvény és faiskola, a Parkerdő, a Mitrowssky-kert és Konyhakert. Különböző programokkal és bemutatóhelyekkel várják az idelátogatókat a csodálatos környezetben. Az arborétum hajókikötővel is rendelkezik. Innen óránként sétahajó indul, bemutatva a Körös-part látnivalóit, érdekes növény- és állatvilágát.

Lábunk előtt hever az egész történelmünk, persze csak kicsiben
Fotó: Péter Imre

Makettpark

A Mini Magyarország makettparkban hazánk, Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Őrvidék nevezetes épületeinek, vasútjainak, hajóinak apró részletében kidolgozott kicsinyített másai láthatók. Az interaktív makettparkban Magyarország leghosszabb szabadtéri vasútmodellpályáján gombnyomásra indíthatók a vonatok.

Országszerte sokan látogatják az arborétumot, ahol a debreceni Nagytemplom is „megcsodálható”
Fotó: Péter Imre

A makettpark 2013. április 10-én nyílt meg az arborétum közvetlen közelében. Már a megnyitására több hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el. Az épületekről másolt makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott 12 szakember és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A hely megfelelő technológiai kivitelezésének köszönhetően a kicsinyített épületek a gyakran változó időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak. A makettpark szervesen illeszkedik a Szarvasi Arborétumhoz: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést is szem előtt tartották, a növényzet telepítési munkáit is célzottan a Szarvasi Arborétum élővilágával hangolták össze. A park felülnézetben Magyarország földrajzi alakját formázza, a határvonalakat piros levelű cserjék jelzik. A kis épületek a gyimesi ezeréves határ melletti 30. számú vasúti őrháztól kezdődnek, Csíksomlyó Kegytemploma és a Nyereg, Kolozsvár, hazánk nevezetes középületei, az Őrvidék kastély világáig épültek meg. A makettparkban a folyók, tavak és az egyes épületek is földrajzi elhelyezkedésüknek megfelelően kaptak helyet.

Az arborétumban nemcsak várak és kastélyok, hanem templomtornyok is megidézik történelmünket
Fotó: Péter Imre

Az interaktív makettek hangzó épületekként is szerepelnek, a hangokat szintén maguk a látogatók gombnyomással szólaltathatják meg. Énekekkel, zenével, harangjátékkal emlékeztetnek a történelmi épületek világára. Csodálatos hallgatni, amikor felhangzik a Debreceni Református Nagytemplom makettjéből a református ősi zsoltár: Tebenned bíztunk eleitől fogva.

Péter Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában