Mesélő helytörténet

2020.07.28. 17:30

Volt egyszer egy Nagyállomás

Az indóház előtti területen csodás mediterrán díszpark köszöntötte a látogatókat.

Fotó: Napló-archív

A város egyik legimpozánsabb épületegyütteseként tündökölt anno a Nagyállomás előző palotája, amit 118 éve, 1902. július 14-én adtak át az utazóközönségnek.

Helyi mesterek alkották

Ez a gyönyörű létesítmény sajnos csak néhány évtizedig szolgálhatta a tömegközlekedést és a városkép pompájának fokozását: 1961 óta már a mai, modern stílusú főépület áll a helyén. A cívisváros 1857-ben kapcsolódott be a vasúti életbe, amikor Szolnok és Debrecen között megépült a Tiszavidéki Vasút vonala. A leírások szerint a cég az állomás vágányai fölé vonatfogadó facsarnokot, perontetőt is emelt, később azonban, mivel a vasutat továbbépítették, az indóházat is bővíteni kellett.

Az új palota terveit Pfaff Ferenc műegyetemi tanár, a MÁV főépítésze alkotta meg 1899-ben, a kivitelezést pedig Berger Jenő és Tóth István debreceni építészek nyerték el. A gazdagon díszített indóház tégláit az Első Debreceni Gőztéglagyár szállította, a díszes festéseket pedig a szintén helyi Thieszen Artúr készíthette el. Az új tégla-üveg palota a nagyközönség számára 1902. július 14-én nyílt meg.

Népkert, majd Petőfi tér

A főkapu körül kétszintes, íves üvegfal tündökölt, ami mögött a jegyváltó előcsarnok működött. A palota tehát méltóképpen megfelelt a városba érkező és onnan távozó utazók köszöntésének, így a Debrecenről szerezhető kedvező benyomások mélyítésében is nagy szerepet játszott.

A régi felvételek alapján ugyanakkor azt is megállapíthatjuk, hogy a főépület előtti, mediterrán jellegű park is igen szép volt. Ennek a területnek 1863-tól 1927-ig Népkert volt a neve, s majd csak azt követően adták neki a Petőfi tér nevet.

Fotó: Napló-archív

A II. világháborúban, az 1944-es légitámadás-sorozatok következtében a Nagyállomást is bombatalálat érte. Sokak szerint a palota nem sérült meg helyrehozhatatlanul, ám végül mégis lebontották. A Kelemen László és Sajó István tervezte, ma is használatos főépületet a régi palota elé építették, és 1961. augusztus 20-án adták át.

Az akkor 59 éves, régi épületegyüttes maradványait ezt követően távolították el.

Vass Attila

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában