Csillagles

2020.07.28. 18:45

Várják az augusztusi égbolt csodálóit Hajdúböszörmény főterére

A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló – ígéri a Magyar Csillagászati Egyesület.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Augusztus 10. és 16. között tartják hazánkban az Egy hét a csillagok alatt című közhasznú, ismeretterjesztő, nonprofit rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy minél többen élhessék át az éjszakai égbolt megfigyelésének élményét.

A csillagnéző hét ideje alatt több mint tizenöt helyszínen, többek között Hajdúöszörményben is várják észlelési programok az érdeklődőket: távcsöves bemutatók, csillagképtúrák, ismeretterjesztő előadások és nem utolsósorban hullócsillag-vadászat, az említett héten tetőzik ugyanis a Perseida meteorraj.

A hullócsillagokon kívül is bőven lesz látnivaló az augusztusi égbolton: megfigyelhető majd egyebek mellett a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, számos csillaghalmaz és galaxis, valamint – kis szerencsével – még a NEOWISE-üstökös is.

A programok listája folyamatosan frissül, a szervezők szívesen fogadják minden csillagászati egyesület és szakkör, amatőr csillagász vagy asztrofotós jelentkezését, akik szívesen megosztanák az égbolt megfigyelésének élményét másokkal is.

A részletes programokért érdemes ellátogatni az Egy hét a csillagok alatt Facebook-eseményére, ahol további hasznos tippeket, információkat találhatnak az érdeklődők.

A Magyar Csillagászati Egyesület Hajdúböszörményi Csoportja augusztus 14-én, a város főterére várja az érdeklődőket.

Derült, felhőmentes időben lézeres csillagképtúrát rendeznek. A bemutatón mindenki saját felelősségére és az egészségügyi szabályok betartásával vehet részt. A szervezők kérik, hogy a rendezvénn látogatói tartsák be a szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat – hangsúlyozta közleményében Balogh Zoltán, az MCSE Hajdúböszörményi Csoportjának elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában