Az átadás a románokon múlik

2020.07.01. 07:30

Gazdasági bummot hozhat a sztráda – fotókkal és videóval

A sztrádalehajtónál majdcsak egymás szomszédságában épülnének az ipari parkok.

default

Fotó: Kovács Péter

Egy le- és felhajtó lesz az M4-es sztráda hamarosan átadandó szakaszán, mégpedig Váncsod és Gáborján között. A gazdasági szakemberek szerint, és ezt a tapasztalatok is alátámasztják, az autópálya mintegy 20-30 kilométeres körzetében megélénkül az ipari befektetési kedv. A legjobb helyzetben azonban kétségtelenül a lehajtóknál lévő települések vannak, jelen esetben Váncsod és Gáborján. Mindkét falu saját ipari parkot tervez.

– Július 31-ére műszakilag elkészül az autópálya. Augusztus 17-ére minden engedély meglesz, tehát attól kezdődően a forgalom is elindulhat a sztrádaszakaszon. Az nagy kérdés még, hogy a túloldalon épülő szakasz mikorra készül el. Azon keresztül lehet majd becsatlakozni a Nagyváradra vezető útra. Tudomásom szerint július első napjaiban Félixfürdőn lesz egy kormányközi találkozó, ahol az autópálya forgalomba helyezésének részleteit is tisztázzák majd a felek.

„Rajtunk nem fog múlni, mi amit ígértünk, azt teljesítettük. A román féltől függ az, hogy ténylegesen mikor lehet majd átadni az autópályát”

– fogalmazott Vitányi István.

Felgyorsítaná a folyamatot

Váncsod a sztrádától 3 kilométerre, mintegy 8 hektáros, jelenleg önkormányzati szántó besorolású területen szeretné megvalósítani az ipari parkját. Nem titkoltan abban is gondolkodnak, hogy az egyes nyomvonalterv szerint itt menne el a Debrecen–Békéscsaba gyorsforgalmi út is, és az ipari park egy úgynevezett arany háromszög területen feküdne. A területet szeretnék ellátni utakkal és infrastruktúrával, majd az elkészült parkot felparcellázzák, és elsősorban bérbe adnák, de az eladástól sem zárkóznak el. A minimálisan félmilliárd forintba kerülő beruházásnak még a legelején, az előkészítő fázisnál tartanak, de mint azt Szalay Csaba polgármester elmondta, a folyamatot szeretnék felgyorsítani. Ennek érdekében felvette a kapcsolatot Gyopáros Alpárral, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztossal. Főleg olyan logisztikai cégeket, összeszerelő üzemeket várnak, amelyek már jelen vannak a nemzetközi piacon, és fontos gazdasági partnerük Románia.

Gáborjánban még közelebb, csupán 50 méterre épülne az ipari park az autópálya-lehajtótól – tájékoztatott Mező Gyula polgármester. Az önkormányzat tulajdonában lévő, 4,3 hektár nagyságú területet tennék alkalmassá ipari tevékenységek fogadására. A hely azért is kitűnő adottságú, mert azt a Berettyó elválasztja a falutól, így a gazdasági tevékenység nem zavarná a gáborjániakat. Ők is a beruházás legelején tartanak, pályázati támogatást szeretnének szerezni.

Két falut is elkerül majd

Vitányi István országgyűlési képviselőtől megtudtuk, hogy az M4-es autópályán lesz még egy lehajtó, mégpedig közvetlenül a Nagykereki és Kismarja között lévő határ­átkelő előtt, és az a 8 kilométeres út Nagykerekit és Bedőt elkerülve az ártándi határállomás közelében csatlakozna a 42-es főúthoz. Ez azonban még nem a közeljövőben készül el, az építkezés előkészítésére 300 millió forintot különítettek el. ó

Célforgalom

Az autópálya-szakasz elkészültével minden bizonnyal jelentősen csökken majd a településen átmenő tranzit-, illetve teherforgalom. Vitányi István szerint akár hatóságilag is a sztrádára lehetne kényszeríteni a kamionokat, tehát a teherjárművek csak célforgalommal mehetnének a 42-esen. Ez azonban még további egyeztetéseket igényel. Hozzátette: az máshol is probléma, hogy a meglévő autópálya mellett a főutat használja a kamionforgalom.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában