Öt évre szól

2020.07.01. 15:46

Elkészült Debrecen idősügyi stratégiája

Debrecenben fontos, hogy a nyugdíjasokat is bevonják a döntési folyamatokba.

Fotó: Kiss Annamarie

Az idősek tiszteletének, megbecsülésének és biztonságának előmozdítása, valamint az idősödő emberek érdekeinek, javaslatainak az önkormányzati döntések előkészítése során történő megjelenése a legfőbb célja a Debreceni Idősügyi Tanácsnak, mely több nyugdíjas egyesület közreműködésével alakult meg 2016-ban – mondta Papp Viktor, a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a cívisváros idősügyi stratégiáját részletező sajtótájékoztatón, a Régi Városházán kedden. Elhangzott, fontos, hogy a Debrecenben élő szépkorúak be legyenek vonva azokba a döntéshozatalokba, amelyek az idősek napi életét határozzák meg. Éppen ezért a tanács ülésein több nyugdíjas szervezet – melyek több száz tagot számlálnak – is élhet szavazati joggal.

Papp Viktor | Fotó: Kiss Annamarie

– Az ő bevonásukkal készült el Debrecen önkormányzatának 2020 és 2025 közötti idősügyi stratégiája, melynek célja, hogy hozzájáruljon a tevékeny időskor eléréséhez, az életminőség megőrzéséhez, az elmagányosodás csökkentéséhez, valamint erősítse a generációk közötti kölcsönös kapcsolatot, illetve az idősügyi területen működő szervezeteknek a működését – hangsúlyozta a frakcióvezető.

Fotó: Kiss Annamarie

Biztos jövőkép

Papp Viktor kiemelte, az idősügyi stratégia előremutató, és kellő jövőképet vizionál az idős emberek számára. Elhangzott, Debrecen teljes területére kiterjedő kiemelt egészségügyi, szociális és kulturális rendszer működik, melyben az idős emberek megtalálják a helyüket. Debrecen városvezetése mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy minél magasabb életminőséget tudjon biztosítani az időskorúak számára. Erre jó példa a támogatási rendszerek működtetése, illetve a nem is olyan régen magunk mögött hagyott pandémiás időszak. – A Debreceni Karitatív Testület munkájával támogatta az időseket a járvány idején. Többek között létrehoztak három segélyvonalat, melyeken mentálhigiénés tanácsadást lehetett igénybe venni, de egyéb segítséget is nyújtottak. Ezekre a segélyvonalakra naponta háromszáz-négyszáz telefonhívás érkezett, zömében időskorúak telefonáltak – mondta. Ezen kívül többek között meleg ételt és tartós élelmiszert is biztosítottak az időseknek, valamint 45 ezer többször használatos szájmaszkot is kiosztottak a 65 éven felülieknek, hogy a védekezésben a lehető legjobban helyt tudjanak állni.

– Fontos kiemelni, hogy a szociális ellátás során a város három kifejezetten idősek számára fenntartott támogatást is biztosít: a 70 éven felülieknek az ingyenes szemétszállítást, a 65 év felettieknek évi 5 alkalommal díjmentes strandbelépést, illetve a 100 év felettiek köszöntését és ajándékozását. Ezeken kívül természetesen más támogatási formákat is nyújt, hiszen több helyzet nem életkorhoz kötött, hanem szociális alapú. Illetve a debreceni nyugdíjas szervezeteket az önkormányzat költségvetési támogatással is segíti – hangsúlyozta. A kulturális intézmények – a Debreceni Művelődési Központ és a Méliusz könyvtár különösen – is jelentős szerepet töltenek be az idősek mindennapjaiban, ugyanis a város több pontján közösségi házakban és könyvtárakban tartanak foglalkozásokat a számukra.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában