új szakaszban a projekt

2020.07.09. 07:17

A szegregált élethelyzetek felszámolása a cél Nyíracsádon

Balogh Gyula roma koordinátor szerint a szaktudás megszerzése az egyik fontos kitörési pont.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Nyíracsádon újabb állomásához érkezett az a tavaly júniusban indult projekt, amelyben 133 roma származású helyi lakos vesz részt. A szegregált élethelyzetek felszámolását célzó programban valamennyi résztvevő a vírus terjedését akadályozó, a higiénés szabályok betartását elősegítő tisztítószereket tartalmazó csomagot kapott, amelyet a napokban adtak át. Dr. Nagy János polgármester köszöntötte a megjelenteket, valamint Balogh Gyula területi roma koordinátort és Simon Csabát, aki szintén sokat segített abban, hogy a program elérje célját. – A pályázati támogatás segítségével a közeljövőben többek között olyan szolgáltatópontokat alakítunk ki, amelyek alkalmasak lesznek a résztvevők számára a szabadidő hasznos eltöltésében, és tanulmányi célok elérése érdekében is hasznosak lehetnek – fogalmazott a polgármester.

Kovács Renáta kislányával, Renátával (balról), Lakatos Tiborné, valamint Lakatos Katalin és kislánya is elment a csomagért
Fotó: Kedves Zilhai Enikő-archív

A szakképzés a cél

Balogh Gyula roma koordinátor
Fotó: Kedves Zilahi Enikő-archív

Balogh Gyula, a pályázat roma koordinátora arra biztatta a jelenlévőket, hogy használják ki a program adta lehetőségeket saját fejlődésük érdekében. Kiemelte, a roma fiatalok tanulásának, továbbtanulásának, szakképesítések, szakmák megszerzésének fontosságát, ami által esélyt tudnak teremteni önmaguk boldogulásához. Ehhez nyújt segítséget a pályázat. Ez a roma koordinátor szerint önmagában kevés, feltétlenül szükség van a résztvevők pozitív hozzáállására és tenni akarására is. Bízik abban, hogy a pályázat is hozzásegíti majd a tanulni vágyó roma fiatalokat ahhoz, hogy nemcsak érettségit, de akár egyre többen diplomát, a társadalom számára is hasznos szaktudást szerezzenek.

„Nem az számít, hogy ki hova született, hanem az, kiben milyen kitörési szándék és küzdeni akarás van”

– zárta gondolatait a koordinátor, majd utalt arra is, hogy már a nyáron elindul egy úgynevezett „minitanoda” foglalkozás, aminek többek között általános és középiskolás korú, roma származású gyerekek felzárkóztatása, magasabb szintű tudáshoz való hozzásegítése lesz a célja. A beszédeket követően a résztvevők aláírásukkal igazolták a csomagok átvételét.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában