kompromisszumot akarnak

2020.07.11. 17:13

A lakók csak annyit szeretnének, hogy a lehető legkevesebbet változzon az életük

Megállapodás még nincs, a pozitívum az, hogy elkezdődött a tárgyalás Püspökladányban.

Fotó: Kovács Péter

Ez Tóth Lajos, Püspökladány polgármesterének véleménye a helyi közéletet erősen borzoló, a városközpontban felépített, majdan pszichiátriai betegek otthonaként szolgáló épületek körül kialakult álláspontról.

– A lakosok problémáját meghallgatva a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság új vezetőjével kerestük a kapcsolatot, miként tudnánk a Bene Gyula utcán felépített otthon körül kialakult helyzetet a környéken élők számára is elfogadható módon rendezni, hiszen az épületegyüttest hamarosan üzembe kell helyezni. Keressük az indulatokat, feszültséget mérséklő kompromisszumos megoldást. A tárgyalások megkezdése már eredmény a korábbi megmerevedett álláspontokhoz képest.

Fotó: Kovács Péter

A belváros talán legcsendesebb, zöld­övezeti részében az ott élők megkérdezése, tájékoztatása, érzékenyítése nélkül építette fel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Hajdú-Bihari Kirendeltsége a majdani pszichiátriai betegek otthonát. A Bene Gyula utcabeliek felháborodása, aláírásgyűjtése, tiltakozása, tárgyalási készsége az elmúlt években leginkább süket fülekre talált. Az SZGYF vezetésében nemrégiben megtörtént vezetőségváltás azonban felvillantotta a környék lakói, a városvezetés, valamit az országos szervezet közötti kompromisszum reményét. Megegyezésre, amely magában foglalja az ott élőknek az intézmény működésével szembeni igényét, valamint a bentlakásos otthon működési lehetőségét.

Folytatni kell a tárgyalást

– A napokban a Bene Gyula utca lakói megfogalmazták a pszichiátriai otthon működésével kapcsolatos igényeiket. Ennek lényege, hogy az otthon a lehető legkisebb mértékben zavarja az ő korábbi életüket. Így például az eredeti tervhez képest alapvetően más tartalmú legyen az intézmény, zárt legyen a Bene Gyula utca felől, és az objektumba csak másik irányból lehessen bejutni – válaszolta a Napló kérdésére Tóth Lajos polgármester, majd a kedden Budapesten folytatott tárgyalásit részletezte.

Fotó: Kovács Péter

– A lakók igényét tolmácsoltam az SZGYF új vezetése felé, és mint mondták, mérlegelik az igényeket, és keresik ők is a kompromisszumos megoldást bizonyos feltételrendszerek teljesülése mellett. Megállapodás nincs, nem tudom, mikor lesz. Közösen keressük a megoldást. Legalább elkezdődött egy kommunikáció, amelynek majd kell legyen folytatása is.

Tóth Lajos leszögezte: az ki van zárva, hogy a megépült objektumokba úgy költöztessenek lakókat, hogy nem születik meg a környéken élőkkel a megegyezés, mert az mindenképpen spontán és azonnali lakossági ellenállást váltana ki, és annak rendkívül rossz üzenete lenne.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában