sajtótájékoztató

2020.06.27. 16:31

Sörben az igazság

Az új törvényjavaslat értelmében a kistermelők nagyobb szeletet kapnának a víz, üdítők és sörök piacából.

Fotó: Matey István

A magyar vizek, üdítők és sörök piacát rendezni kívánó törvényjavaslatot nyújtott be Kósa Lajos, jelentette be a fideszes országgyűlési képviselő szombat délelőtt Debrecenben. – Szeretnénk, hogy Magyarország a fogyasztói kínálat szempontjából hasonló legyen, mint Németország, Csehország, Szlovákia vagy Ausztria. Ez azt jelenti, hogy a kis kézművesgyártók a helyi és országos piacra is el tudjanak jutni – fejtette ki.

Hozzátette, Magyarországon az a gyakorlat, hogy a gyártók a forgalmazókkal és a rendezvényszervezőkkel kizárólagossági szerződést kötnek, amiért többek között napernyő, söralátét, szák és pénz jár annak érdekében, hogy más termékek ne jelenjenek meg a helyen. A javaslat szerint ezentúl ez tilos lenne. – A cél, hogy lehetővé váljon, hogy a kiskertermelők odaférjenek a magyar piachoz. 2015-ben a Gazdasági Versenyhivatal már egyeztetett a nagy gyártókkal arról, hogy az előbb említett országokban meglévő piacnyitás legyen itthon is. Eszerint a helyi kis szériás termelők az egész piac 20 százalékát érnék el, míg 80 százalék megmarad multiknak. Ez növeli a kínálatot, erősíti a minőségi, íz- és árversenyt – ismertette Kósa Lajos.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában