jó tudni

2020.06.19. 18:21

Miként honosítsuk külföldi jogosítványunkat?

A hazaköltöző magyar állampolgárok és az újonnan érkező külföldiek helyzete is felvet kérdéseket.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A növekvő álláslehetőségek és a honvágy is sok esetben közrejátszik abban, hogy a pár éve külföldre költöző magyarok a visszatérés mellett döntenek. Angliából, Németországból, Skandináviából és más országokból származó vezetői engedélyekkel a zsebben, akár évekig is autóznak anélkül, hogy honosíttatnák okirataikat, ez pedig akár szabálysértésnek is minősülhet. Az eljárás körülményeiről a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalt kérdezte a Napló.

Nincs különbség

A honosítási eljárásra minden esetben ugyanaz a jogszabály vonatkozik. Az egyetlen kivételt a már meglévő magyar jogosítvány újbóli használata jelentheti. A kormányhivatal szerint külföldi jogosítvány honosításával kapcsolatos hatósági eljárásában a jogszabály nem tesz különbséget a tekintetben, hogy a kérelmező magyar vagy külföldi állampolgár. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ügyfél korábban megszerzett – magyar hatóság által kiállított – vezetői engedélye esetében visszahonosítási eljárásról beszélhetünk.

Nem minden esetben kell különbözeti vizsgát tennie a honosításért folyamodó vezetőnek, áll a kormányhivatal válaszában. – Amennyiben a honosítandó vezetői engedélyt olyan országban állították ki, amely csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, vagy az 1949. évi Genfi Közúti Közlekedési Egyezményhez, illetve ahhoz hiteles magyar nyelvű fordítást csatoltak, és annak segítségével a járművezetési jogosultság tartalma megállapítható, akkor a vezetői engedéllyel – a Magyarország területén történő tartózkodás kezdetétől számított – egy évig lehet autózni, ezt követően pedig honosíttatni kell. Ez az eljárás kizárólag személyesen, a Budapest Főváros Kormányhivatalában intézhető.

Két éven belül

Amennyiben a vezetői engedély nem az Európai Gazdasági Térség egyik államában került kiállításra, a külföldi vezetői engedély honosításának díja hatezer-kétszáz forint. A más EGT-állam hatósága által kiállított vezetői engedély Magyarország területén az érvényességi idején belül jogosít járművezetésre.

Ha az okmány érvényességi időt nem tartalmaz, és a vezetői engedély jogosultja a tartózkodási helyét Magyarországra helyezi át, ennek létesítését követő két éven belül a vezetői engedélyének cseréjéről kell gondoskodnia. Ez az eljárás az ország bármely kormányablakában személyesen kérelmezhető, díja négyezer forint. Amennyiben a kérelmező az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy – az egészségügyi hatóság előírása alapján – a vezetői engedély érvényessége egy év, illetve annál rövidebb időtartam, úgy a díj összege ezerötszáz forint – tudtuk meg a közleményből.

Vizsgát kell tenni

A közlemény szerint amennyiben a honosítandó vezetői engedélyt olyan országban állították ki, amely nem csatlakozott a fentebb felsorolt egyezményekhez, és az engedélyt nem más EGT-államban adták ki, azonban a külföldi vezetői engedélyről készült hiteles fordítás alapján a vezetési jogosultság tartalma megfeleltethető valamely magyar vezetői engedélybe bejegyezhető nemzetközi kategória tartalmával, tanfolyammentes közlekedési alapismeretekből történt vizsgát kell letenni. Ezt követően kerülhet sor a vezetői engedély honosítására. Abban az esetben, ha nem állapítható meg a vezetési jogosultság tartalma, vagy az itthon nem megfeleltethető, tanfolyammentes gyakorlati vezetési és közlekedési alapismeretekből történt vizsga szükséges a honosításhoz. A tanfolyammentes vizsga díja négy­ezer-ötszáz forint.

Szükséges okmányok

A honosítás ügyintézéséhez személyigazolvány vagy útlevél mellett külföldi állampolgár esetén a tartózkodási hely országát igazoló okmány, és esetlegesen a tanfolyammentes vizsga letételéről szóló igazolás szükséges.

Csatolandó okmányként többek között a külföldi vezetői engedélyünkre, indokolt esetben annak hiteles magyar nyelvű fordítására, egészségügyi alkalmassági papírra, illetve a szükséges tanfolyammentes vizsga letételéről szóló igazolásra is szükségünk van. A közlemény szerint optimális esetben a kérelem benyújtását követő nyolc nap az ügyintézés határideje, bármilyen tisztázatlan tényállásnál pedig huszonegy. Amennyiben a külföldi jogosítvánnyal rendelkező vezető nem tesz eleget említett kötelezettségeinek a jogszabályban előírt határidőn belül, a rendőrség szabálysértési eljárást indíthat.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában