palánták és megújulás

2020.06.16. 07:30

Kevesebb virágot ültetnek a belvárosi parkokba, nagy változás előtt a Tócóvölgy

Előbbi esetében takarékoskodás, a tócóskertieknél felújítás van soron.

Fotó: Napló-archív

A virágok is bánhatják a járványt: költségtakarékosságból kevesebb palántát ültetnek ki a belváros parkjaiba. Emiatt május 21-én szerződést módosított a debreceni önkormányzat a terület fenntartásáért idén január óta felelős Bazár Parking Kft.-vel; az erről szóló közlés a Közbeszerzési Értesítő június 8-ai számában jelent meg.

2020. március 11-én a kormány veszélyhelyzetet rendelt el, majd számos korlátozó intézkedést vezetett be. A koronavírus-járványra tekintettel az önkormányzat jelentős bevételkiesést kalkulált; ennek egy részét a zöldterületekre kiültetendő virágok beszerzési mennyiségének csökkentésével, az így felszabadult keret­összegből kívánja megteremteni. Néhány belvárosi térre kevesebb egynyári, kétnyári canna és hagymás növény kerül majd, a megtakarított összegeket a város más célra fordítja. Mindezzel azonban nem csorbul a városi közhasználatú területek fenntartásának folyamatossága, és továbbra is biztosított lesz a virágágyak kialakítása. A vállalkozó feladata sem változik – áll az Értesítőben. A csökkenés az elmaradó palánták mintegy 10,3 millió forintnyi, illetve az ehhez kapcsolódó munkák 3,5 millió forintnyi értéke, összesen nettó 13 millió 887 ezer 223 forint. Így az eredeti szerződéses keretösszeg nettó 297 millió 771 ezer 209 forintról 283 millió 883 ezer 986 forintra módosul.

Komfortosabb lesz a Tócóskert

Közbeszerzési eljárást írt ki a debreceni önkormányzat a Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítása munkáinak kivitelezésére.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelentek szerint a Tócóvölgy fejlesztési területén számos zöldterületi rekonstrukciós munka valósulhat meg, mintegy 84 ezer négyzetméteren. Többek között 144 fát, 6 ezer 572 cserjét és 1005 darab évelő növényt ültetnének, valamint közel 30 ezer négyzetméter fűfelületet újítanának fel.

Megújulhat 10 lakótömb játszótere 51 meglévő eszköz korszerűsítésével és 37 új kihelyezésével. Rekortán burkolatú futópálya épülhet 540 négyzetméteren, valamint tornateret alakítanának ki 7 darab fitnesz- és tornaeszköz telepítésével. A parkokat 67 meglévő berendezés (pad, hulladékgyűjtő, kerékpártámasz) felújításával, 107 új pad telepítésével, 7 darab ülőkocka, 6 pados asztal, 77 hulladékgyűjtő, 5 kutyaürülék-gyűjtő, 6 ivókút, és 37 kerékpártámasz kihelyezésével tennék komfortosabbá. A szervizút menti járdán 22 út-járda csatlakozást terveznek akadálymentesíteni összesen 238 méter hosszon. A terület közbiztonságának javítására 5 helyszínen 12 darab nagy felbontású, extrém fényes környezeti körülmények között is működő, képfeldolgozó intelligenciával ellátott térfigyelő kamerát telepítenek. Fentieken túl fák gallyazása, cserjeirtás és gyomtalanítás, aljnövényzet frissítése, burkolathibák javítása is sorra kerül, illetve a Tócó-patak menti árkon át történő közlekedésre kiépítenek egy átereszt.

SzT

Borítókép: virágkompozíció az Új Városháza melletti 2019 novemberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában