itt a tanév vége

2020.06.15. 14:36

Így vagy úgy, de átvehetik a bizonyítványt a tanulók

A tanévzáró ünnepségek megtartásának módja megyeszerte igen eltérő.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Napló-archív

Az elrendelt veszélyhelyzet miatt az idei tanévzárók és ballagások megszervezése nagyobb figyelmet igényel az intézmények és a tanárok részéről.

– A köznevelési intézmények vezetői és pedagógusai a rendkívüli helyzetben is szeretnének méltóképpen elbúcsúzni ballagó diákjaiktól. A tanulók számára is biztosítani szeretnék a lehetőséget, hogy búcsút inthessenek iskolájuknak. A Debreceni Tankerületi Központ fenntartása alá tartozó intézmények többségében a megszokottól eltérő módon, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőzve tartják meg a ballagási ünnepségeket – mondta el a Napló kérésére Pappné Gyulai Katalin, a Debrecen Tankerületi Központ vezetője.

Online követhetik

Hozzátette: – Az általános iskolák egy részében – a járvány­ügyi és higiénés szabályok betartásával – szerveznek ballagási ünnepségeket, a résztvevők létszámát minden esetben maximálják. Néhány intézményben ünnepélyes osztályszintű tanévzárókat tartanak, míg máshol virtuális ballagást terveznek – tudatta az igazgató.

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ illetékességi területén működő általános iskolákban is eltérő időpontokban, osztályonként szervezik meg a ballagást, a tanévzárót és a bizonyítványosztást is. Ahol hagyományos ballagást szerveznek, a résztvevők létszámát minden esetben maximálják. A tankerület néhány intézménye élt azzal a lehetőséggel, hogy a bizonyítványok elektronikus változatát a KRÉTA rendszeren keresztül továbbítja a tanulóinak.

– A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ fenntartásában lévő intézmények többségében a szülők részvétele nélkül tartják az eseményeket. Az általános iskolai tanulmányok lezárását is jelentő ballagási ünnepségekről és a nyolcadikosok méltó búcsúztatásáról nem mondanak le teljesen az iskolák. Lesz, ahol az 1-2 végzős osztály ünneplőbe öltözött tanulói – betartva a 1,5 méteres távolságot – végigvonulnak a tantermeken, ezután a feldíszített udvaron megtartják a búcsúbeszédeket. A hozzátartozók az intézmény Facebook-oldalán követhetik az eseményt élőben, illetve térítésmentesen a szülők rendelkezésére bocsátják a videófelvételeket. Az évzárók valójában „évzáró osztályfőnöki órák” lesznek, kizárólag az osztályfőnök és a tanulók részvételével – részletezte Tóth Lajos Árpád tankerületi igazgató.

Szerényen, gyorsan

Június 15-ig tart a tanév, van, ahol az utolsó napon kapják meg a tanulók a bizonyítványokat, s akad, ahol folyamatos azok átadása. – Folyamatosan zajlanak az érettségik és a szakmai vizsgák is, a vizsgák végén átadjuk a bizonyítványokat. A tanévzáró bizonyítványosztások biztonsági előírásokat betartva, szerényen, gyorsan és célratörően történnek – mondta el Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja.

Közösségi élményt ad

– Ünnepélyes tanévzárót nem tartunk, de az okleveket és a bizonyítványokat át tudják venni a tanulók. Ezeken nem kötelező részt venni, hiszen a KRÉTA elektronikus naplóban láthatják az eredményeket. Azonban az osztályfőnökök tapasztalata az, hogy zömében a tanulóink eljönnek a bizonyítványosztásra, hiszen az elmaradt közösségi élményeket pótolni kell. Van olyan osztály, melynek tagjai közös sétára vagy kerékpártúrára mennek az utolsó napon a bizonyítvány átvétele után – osztotta meg a Naplóval Türk László, az Ady Endre Gimnázium igazgatója.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában