Élmény legyen a vizsgálat!

2020.06.30. 16:32

Elengedhetetlen fejlesztések az iskolaegészségügyben

Új iskola-egészségügyi fejlesztések végrehajtásáról számolt be a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet, és egy rendhagyó látásvizsgáló berendezést is átadtak kedden délután.

Fotó: Kiss Annamarie

Dr. Széles Diána alpolgármester elmondta, hogy fogászati szempontból több mint tizenegyezer gyerek került be az alapellátásba. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója kihangsúlyozta, fő célnak tűzték ki azt, hogy a gyerekek élményként fogják fel az orvosi vizsgálatokat.

Elengedhetetlen fejlesztések

Minden lakosnak, aki a város iskolájában tanul, egyedi szűrővizsgálatot biztosítanak.

A város akaratából cselekedve, a Debreceni Egyetemmel együttműködve, egy település alapellátási feladatát teljesítette – iskolaorvosi rendelők felújításával – a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet.

Fotó: Kiss Annamarie

A keddi tájékoztatón dr. Széles Diána alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy az intézet létrehozásakor a gyerekeket állították fókuszba és egy olyan szűrőprogram kialakítását, amilyen más országban nincs. – Az elmúlt években azt vettük észre, hogy a Kenézy-kórháznak sok dolga van, így egy különálló intézetet akartunk létrehozni az alapellátásnak. Ez rengeteg dolgot felölel, a háziorvosoktól a védőnőkig – tudatta Széles Diána. – Terveink között szerepel minden iskolai rendelő rendbe tétele, új bútorok vásárlása azért, hogy a gyerekek félelem nélkül mehessenek be egy-egy orvosi vizsgálatra.

Széles Diána | Fotó: Kiss Annamarie

Tornyosuló feladatok

– Sorra jöttek a feladatok, a gyerekek háziorvosi ellátását átvették a klinikai központok, majd a felnőtt ügyeleti rendszert és a fogorvosi ellátást is – hangsúlyozta dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

Fotó: Kiss Annamarie

– Teremtenünk kellett egy biztos alapot, egy olyan intézetet, ami összefogja ezeket a feladatokat, miközben képesek vagyunk fejlődni – tette hozzá. – Mivel manapság a legfőbb probléma a gyerekek szemének rohamos romlása, így egy erre speciálisan kifejlesztett, új eszközzel tudjuk vizsgálni őket – mutatott rá.

Dr. Berényi Ervin | Fotó: Kiss Annamarie

Jó élmény legyen

Dr. Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) igazgatója elmondta, hogy egy olyan programot állítottak össze, ahol a teljes körű egészségügyi ellátás mellett létrehoztak a gyerekek számára egy „dühöngőt”.

Papp Csaba | Fotó: Kiss Annamarie

– Kedvük szerint kiabálhatnak, játszhatnak, zenét hallgathatnak a vizsgálatra érkező csemeték, ezzel elérve azt, hogy úgy éljék meg az orvosi vizsgálatot, mint egy kirándulást, így jó emlékkel fogják társítani a doktori látogatást, és az tudatosul bennük, hogy az egészség jó dolog – közölte Papp Csaba. – A gyerekek behívása egy tévén keresztül történik, ahol a Star Wars zenéjére jelenik meg a nevük. A jövőben fontosnak tartjuk életkorhoz mérten a megfelelő drogprevenciós előadásokat, test és lélek témájú műsorokkal egybekötve – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában