Porlepte történetek

2020.05.05. 15:27

Zavaros tanévek a háború alatt is voltak

A negyvenes évek derekán esztendőkön keresztül nem tarthatták a megszokott rend szerint az iskolai éveket.

Nem az idei tanév az első a ma élő emberek életében, amelyik merőben másként zajlik az egyébként megszokott rendhez képest. Az idősebb generáció, a mai nyolcvanasok még bizonyára emlékeznek a II. világháború éveire, amikor bizony a maihoz hasonlóan egyik napról a másikra zárták be az iskolákat. Akkor azonban a háborús helyzet, no meg persze a digitálistól igen messze álló palatábla nem tette lehetővé a maihoz hasonló online oktatás semmilyen formáját.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Jött a front, gyorsan véget ért

A Nyírábrányban élő Derzsi Anna a II. világháború idején volt első osztályos. Az 1943/44-es tanévben lépte át először az iskola kapuját. Alig várta, hogy végre ő is kezébe vehesse a „Népiskolai értesítőkönyvét”, ami végre az ő nevére: „Derzsi Anna népiskolai tanuló” nevére volt kiállítva. Nyolc gyermek volt a családban, előtte már öten büszkélkedhettek bizonyítvánnyal, vagyis értesítővel. Anna mindig izgalommal teli szívvel és egy kis vágyakozó irigységgel nézett testvérei nyomtatott kis könyvecskéjére, amit édesanyja a kredencfiókban tartott szép sorjában. Annáé volt a következő, a hatodik a sorban. Az akkori bizonyítványokban nemcsak az év végi, de a félévi értékelések, érdemjegyek is szerepeltek. Amikor Anna első osztályos volt, 1944-ben, csakúgy mint máskor, február 2-án zárták az első félévet. A második félév azonban már nem tartott, nem tarthatott csupán két hónapig. Ahogy a háborús helyzet egyre komolyabbá vált az országban, szinte egyik napról a másikra bezárták az iskolákat, véget ért a tanév is. A népiskolai értesítőkben április 1-jei dátum szerepel az év végi bizonyítvány oldalán.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A háborús helyzetben szinte mindenkinek az életéért kellett küzdeni, semmi nem engedte meg a tanév folytatását.

Persze a gyerekek akkor még sokkal jobban szerettek iskolába járni, Anna is nagyon sajnálta a kimaradt két és fél hónapot. 1944 őszén, a háború végnapjaiban sem kezdődött meg a tanítás, szeptemberben a nyírábrányi iskola sem nyitotta ki kapuit. A féléves értesítőt is csak jóval később, szinte a második félév derekán, április elején kapták meg a gyerekek, a tanév kitolódott egészen július 11-ig. Így volt ez a következő évben is, a rend (félév februárban, év vége júniusban) csak az 1946/47-es tanévben állt helyre. Anna ekkor már negyedik osztályos volt. Elég zavarosak voltak első iskolás évei, talán ezért is őrzi a mai napig legféltettebb kincsei között a saját nevére kiállított Népiskolai értesítőkönyvet.

Lejegyezte: Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában