talán így is marad

2020.05.12. 07:30

Nyelvvizsgázás akár pizsamában is

A veszélyhelyzet fennálltáig van lehetőség otthonról nyelvvizsgázni, de sok múlik a tapasztalatokon.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az Oktatási Hivatal nemrég bejelentette: négy nyelvvizsgaközpont is engedélyt kap az otthoni online nyelvvizsgáztatásra. Az alkalmazandó szabályokról és a fontos tudnivalókról három érintett szervezetet kérdeztünk.

Nem kell komoly technika

Sarkalatos kérdés, hogy milyen technikai felszereltséggel kell rendelkeznie annak, aki otthonról szeretne vizsgázni. Az iXam és az ELTE Origó közlése szerint folyamatos internetkapcsolat, headset, számítógépes webkamera és egy mobiltelefon kamerája szükséges a vizsga teljesítéséhez. Az Euroexam pedig arról adott tájékoztatást, hogy a témát érintő kormányrendelet megjelenése után több mint háromezer embert elérő kutatást végeztek az otthoni eszközök és a tanulói preferenciák feltérképezésére.

Az eredmény alapján egy megbízható, stabil wifikapcsolatban, csendes, a vizsga ideje alatt egyedül használt szobában, valamint egy régebbi, de legalább Windows 7-et futtató laptopban vagy egy követelményeknek megfelelő, idősebb okostelefonban határozták meg a minimális követelményeket.

A nyelvvizsgaközpontok válaszaiból kiderült, hogy szükség van bizonyos speciális szabályokra az új vizsgatípus miatt. Ahogy az iXam arra felhívta a figyelmet, jelen megoldás esetében is tilos bármiféle segédeszköz használata. Az Origó kiemelte továbbá a két (számítógépes és telefonos) kamera, valamint a vizsga­program a garancia arra, hogy a vizsga időtartama alatt a résztvevő zárt rendszerben dolgozhasson, s hogy külső segítséget ne vehessen igénybe.

A vizsga biztonsága érdekében a vizsgázónak garantálnia kell a folyamatos internetkapcsolatot. Legfeljebb kétszeri 60 másodperc internetkiesést tudnak elfogadni. Akinél ennél gyakrabban vagy hosszabb ideig szakad meg a kapcsolat, annak a vizsgája érvénytelen.

Az Euroexam közölte, a vizsgát pár nappal megelőzi egy beazonosítási folyamat, ekkor a vizsgaszoftvert és a mintafeladatokat is ki lehet próbálni. A vizsga előtt fél órával kell feljelentkezni a vizsgafelületre, majd elindítani azt a szoftvert, amely a gépet leválasztja a „külvilágtól”, s ami csak a központ szerveréhez engedi hozzáférni vizsgázót, míg az egyéb programok futását letiltja a gépen. Újabb beazonosítás és a háttér-monitorozó telefon elhelyezése, beállítása után mindenki számára egyszerre megkezdődhet a vizsga. A 15–20 tagú csoportok munkáját több „virtuális teremfelügyelő” is ellenőrzi. Ők egyúttal egy chatablakon keresztül tudnak segítséget nyújtani, ha technikai probléma lenne.

A két vizsgarész között szabad mozgásra engedélyezett szünet van, azonban a 30–60 perces részek alatt nem lehet kimenni a szobából.

Különböznek a szoftverek

Mivel sok idő nem állt rendelkezésre a fejlesztéshez, arra is kíváncsiak voltunk, a központok milyen szoftver segítségével bonyolítják le a vizsgáztatást. Az Origó vizsgarendszere a saját ügyviteli rendszeréhez kapcsolódik, amely speciálisan a saját igényeiknek megfelelően jött létre.

Az iXam korábban már használta a szoftvert, egyúttal megjegyezték: az online nyelvvizsga szinte semmiben sem tér el a számítógépes nyelvvizsgától, melyet 2019. március óta folytatnak. Az Euroexam platformját a Zürichi Műszaki Egyetem fejlesztette ki. A számítógépes felületen elérhető tesztjeiket már évek óta használja az Euroexam International sok országban. A távfelügyeleti eszközöket, melyek lehetővé teszik, hogy a tantermi vizsgákkal azonos biztonsági szinten valósuljanak meg az otthoni vizsgák, frissen integrálták az online, számítógépes rendszerükbe.

A megannyi változtatás ellenére az Origó, az iXam és az Euroexam is megtartja az írásbeli típusfeladatokat. Az Euroexam jelezte, ők a szóbeli résznél sem változtatnak, így a vizsgázók a vizsgáztatóval és párjukkal együtt vesznek részt a számonkérésen, miközben a képernyőn mindvégig látják egymást. Ezzel életre keltve egyfajta valódi, életszerű párbeszédet.

Mi legyen a járvány után?

Bár a megoldás csak a járványhelyzet alatt alkalmazható, az Origó szerint nem zárható ki, hogy a fejlesztések folytatódnak a jövőben is. Ehhez azonban szükséges kiértékelni az első online vizsgázók visszajelzéseit.

Az iXam azzal számol, hogy az online nyelvvizsga nagymértékben átalakítja a piacot amiatt, hogy az akkreditált nyelvvizsgaközpontok nagy része most nem tud nyelvvizsgát szervezni. Más véleményen van viszont az Euroexam, amely rövid távon nem számít erre, mivel a veszélyhelyzet végét követően a nyelvvizsgáztatás biztosan visszatér a régi kerékvágásba. Az viszont a jövő kérdése, hogy ha a pizsamanadrágban, az otthoni komfortos környezetben végezhető nyelvvizsgarendszer sikerrel jár, akkor a jogalkotók miként mérlegelik majd a fenntartás lehetőségét.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában