közeleg az ünnep

2020.04.07. 11:39

Nincs tolongás az árusoknál, pedig jó a húsvéti választék

Az eddigi tapasztalatok alapján sok árus jelentős forgalomcsökkenéssel számol.

Fotó: Kiss Annamarie

Alig néhány stand és pár vásárló – ez a látvány fogadta a Napló munkatársait hétfőn délelőtt, amikor elindultunk szemrevételezni a debreceni piacokat, hogy megtudjuk: a kofák miként készülnek az ünnepi vásárlótömegre.

Utunk a Fényes udvari és a nagy piacon kívül az ezek szomszédságában lévő, nagyobb forgalmú pékségekbe vezetett. A piacok standjai dúskáltak zöldségekben és gyümölcsökben, s a pékségek is reménykednek a megnövekvő kalácskeresletben. Ottjártunkkor a szigorú biztonsági őrzés mellett alig néhány, javarészt maszkot viselő, idős vevő válogatta a portékákat.

Fotó: Kiss Annamarie

Ez abból a szempontból mindenképpen érdekesnek mondható, hogy miután a koronavírus Magyarországon is felütötte a fejét, többeken eluralkodott a felvásárlási láz.

Ezzel egy időben pedig megannyi rémhír is megjelent az online médiában, miszerint a legtöbb áru, főleg a hústermékek esetében, számottevő áremelkedésre lehet számítani. Ezt a piacok hentesei cáfolták, s megerősítették az agrárgazdasági kamara előrejelzését, amely szerint a megcsappanó export miatt, nem hogy drágulnának a hús- és gabonafélék, hanem túltermelés áll elő.

Fotó: Kiss Annamarie

Pár hete még arról szóltak a hírek, hogy az emberek őrült felvásárlásba kezdtek, amely ahhoz vezetett, hogy minden áru, de főleg a hústermékek esetében jelentősen emelkedtek az árak. Jóllehet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra figyelmeztetett, ettől nem kell tartani az exportcsökkenés okozta túltermelés miatt.

Olcsóbb a tojás

Hogy megtudjuk, jelenleg mi a helyzet, először a Fényes udvari piacot szemrevételeztük. A rendfenntartó szervek által őrzött bejárattal szembeni első asztal roskadozott a friss zöldségek és gyümölcsök alatt.

– Az esetleges ünnepi roham nem veszélyezteti a meglévő árukészletünket – válaszolta kérdésünkre Laci, a kofa. Egyúttal megjegyezte, hogy a koronavírus és az emiatt bevezetett korlátozó intézkedések következményeként viszont úgy számolnak, hogy a megszokottakhoz képest csökkenni fog a forgalom.

Előjegyzés a kalácsokra

A tavalyi árakhoz viszonyítva a tojást most olcsóbban lehet megvásárolni, de az import­zöldségek beszerzési ára jelentősen megnőtt, így a karfiol és a brokkoli is drágább az eddigiekhez képest. A standokkal szemben lévő pékségben az eladó elmondta, hogy náluk kalácsot csak előjegyzés alapján lehet majd vásárolni, a kereslet pedig a tavalyihoz képest nem változott. Egy Csapó utcai pékségben ugyanakkor más a helyzet.

Fotó: Kiss Annamarie

Hajzer Katalin eladó azt nyilatkozta, hogy ott fonott kalács igen, ám vásárló nem igazán van az elmúlt időben. Ők így nem is készülnek a vásárlók tömegére, habár az aranybarna ünnepi pékáruk az előjegyzés mellett már jelenleg is fellelhetők a pultjukban.

Túltermelés húsokból

A nagy piac is hasonló képet mutatott a Fényes udvarihoz. Az általában nyüzsgő vásártérben most csupán néhány, a korhatárnak megfelelő idős ember válogatott a portékák között.

Ottjártunkkor szembeötlő volt, hogy a vásárlók és a bejáratot őrző biztonsági személyzet emberei létszámban hasonló arányt mutattak. A megszokotthoz képest most a húsboltok előtt sem kígyóztak a sorok.

Fotó: Kiss Annamarie

A hentesektől megtudtuk, hogy a járvány miatt a sonka ára nem emelkedett, s az sem félő, hogy a húsvéti asztalra nem jut a tradíciókhoz köthető hústermékekből. Az egyik mészáros a Napló érdeklődésére azt is kifejtette, hogy ő a kereslet csökkenését várja az ünnep előtt, de ennek okát nem a jelenlegi helyzetben látja, hanem a többéves tendenciának tudja be.

Habár a kötözött sonka ára pultról pultra változik, 2400 és 2600 forint között mindenhol beszerezhető, s nem egy helyen akkora készlettel találkoztunk, hogy az eladók maszk takarta arcából sem sokat lehetett látni.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában